Aceste aspecte sunt reglementate de art. 144 din Codul muncii, care mai precizeaza si ca dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor, indiferent de situatie.
"Care sunt riscurile pentru angajator in situatia in care un angajat se prezinta la serviciu in perioada in care se afla in concediu de odihna (aprobat in baza unei cereri de concediu de odihna initiale)?"
Dar un angajator poate obliga angajatii sa isi ia concediu intr-un anumit interval stabilit in prealabil? Vezi raspunsul aici >>>
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
Conform art. 119 alin. (1) angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 16 din Codul Muncii, evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Daca salariatul este pontat prezent si nu in concediu de odihna, faptul ca teoretic salariatul trebuia sa se afle in concediu de odihna nu prezinta nici un risc pentru angajator.
Inc cazul in care salariatul, desi se afla la munca si presteaza activitate, este pontat in concediu de odihna reprezinta un risc real, angajatorul putand fi acuzat de munca nedeclarata si sanctionat in temeiul dispozitiilor art. 260 alin. (1) lit. m) din Codul muncii, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Sursa: PortalCodulMuncii