Cu ajutorul specialistilor vom stabili modul corect de inscriere in contractul de mandat al directorului general concediul de odihna.
Mentionam faptul ca pornim de la situatia unei SA cu capital de stat si contract de mandar incheiat in baza Legii 31/1990
si art. 35 din OUG 109/2011.
Mentionam faptul ca raporturilor juridice stabilite in baza contractului de mandat incheiat intre o persoana fizica si o societate comerciala ii sunt aplicabile regulile specifice mandatului comercial in conditiile Legii 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, si nu dispozitiile legislatiei muncii.
In consecinta, nu se naste in beneficiul persoanei respective dreptul de concediu de odihna astfel cum este acesta reglementat in mod expres in Capitolul III din Codul muncii, republicat.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Cu toate acestea, partile pot conveni in cuprinsul contractului de mandat asupra anumitor drepturi si obligatii.
Ne referim aici si la acordarea directorului a unui anumit numar de zile de concediu de odihna, precizand totodata si modalitatea in care se calculeaza indemnizatia aferenta acestora.
In acest sens, prin acest contract de mandat apreciem ca se poate face referire la zile de concediu de odihna, fara ca acest lucru sa echivaleze cu extinderea aplicabilitatii pentru acest tip de raporturi juridice a prevederilor din materia legislatiei muncii.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro