legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Concediul de crestere a copilului reprezinta vechime in munca

ccc vechime in muncaconcediul de crestere a copilului vechime in muncavechime in muncaconcediu crestere copil vechime in munca
Foarte des ni se adreseaza aceasta intrebare, daca CCC (concediul pentru cresterea copilului) reprezinta vechime in munca. Raspunsul este afirmativ. Da, CCC reprezinta vechime in munca.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2012. Acest act prevede urmatoarele:

“Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.”

Asadar, perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani (in cazul copilului cu handicap) reprezinta vechime in munca si in serviciu, precum si vechime in specialitate, avandu-se in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

Atentie la faptul ca vechimea in specialitate reprezinta o specie a vechimii in munca.


Ce trebuie sa stim despre CCC?

Acest obiect este reglementat prin:

- Codul Muncii
- OUG nr. 111/2010, publicata in MO nr. 830 din 10 decembrie 2010
- HG nr. 52/2011, publicata in MO nr. 78 din 31 ianuarie 2011
- Ordinul nr. 1474/2011, publicat in MO nr. 360 din 24 mai 2011.


Beneficiarii CCC:

a) oricare dintre parintii firesti ai copilului/ copiilor;
b) oricare dintre sotii carora li s-a/ s-au incredintat copilul/ copiii in vederea adoptiei sau au adoptat copilul/ copiii;
c) persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta;
d) asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sai naturali ori adoptati;
e) persoana care a fost numita tutore.


Care sunt conditiile pentru acordarea CCC:

De concediul de crestere a copilului pot beneficia toate persoanele care in ultimele 24 de luni anterior datei naterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului din salarii, din activitati independente, din activitati agricole potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.Cum se acorda CCC:


Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 a adus noi prevederi in modul in care se acorda concediul de odihna.

La stabilirea duratei concediului de odihna anual, se considera perioade de activitate prestata (vechime in munca) cele de:

-    concediu medical (incapacitate temporara de munca);
-    concediu de maternitate;
-    concediu de risc maternal;
-    concediu pentru ingrijirea copilului bolnav.

Asadar, perioadele respective nu afecteaza numarul de zile de concediu de odihna la care au dreptul salariatii in fiecare an.


Ce se intampla daca aceste situatii de mai sus se suprapun peste perioada de concediu de odihna

Daca angajatul intra in concediu medical, concediu de maternitate, de risc maternal sau pentru ingrijirea copilului bolnav, concediul de odihna se va intrerupe. Urmeaza ca salariatul sa isi ia zilele de concediu de odihna dupa iesirea din concediul medical, de maternitate, de risc maternal sau pentru ingrijirea copilului bolnav.

Daca angajatul nu poate sa isi ia aceste zile de concediu imediat, zilele care nu au fost efectuate se vor reprograma la o data ulterioara.

Atentie si la faptul ca Legea nr. 12/2015 prevede ca salariatul are dreptul la concediu de odihna chiar daca perioada de concediu medical a fost de un an calendaristic.

Pe de alta parte, Legea nr. 12 din 2015 spune ca absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca. Aici nu includem si concediile fara plata pentru formare profesionala. Acestea se considera in continuare vechime in munca.de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ccc vechime in muncaconcediul de crestere a copilului vechime in muncavechime in muncaconcediu crestere copil vechime in munca

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 15 Aprilie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Concediul de crestere a copilului reprezinta vechime in munca Nota: 4.03 din 5 - 32 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (9)


Liana
07-Aug-2015

Am nascut prematur la 7 luni pe 29 iulie si eram in concediu de odihna. Pot sa incep concediul de sarcina si lauzie pe 11 august dupa ce termin odihna asa doresc eu sau este obligatoriu ca cele 42 de zile de lauzie sa fie imediat dupa nastere. Multumesc

maria crainic
08-Iul-2015

Acum sunt pensionara si am doar 14 ani vechime pentru ca am intrrupt activitatea pentru a-mi creste cei doi copii. Este drept sa nu beneficiez si eu de vechime pentru aceasta perioada ? Cine a facut aceasta lege de ce nu s-a gandit si la cele aflate in aceiasi situatie ca mine ? Cred ca intrebarile mele sunt retorice in aceasta tara !

pop sophiana
07-Iul-2015

Buna seara, am si eu o intrebare: Sunt angajata de 2 ani intr-un cabinet medical ca si as.medicala, un an fiind in CCC.Salariul nu mi-a fost marit deloc nici dupa revenirea din CCC acelasi ramanand de la angajarea in cabinet.

LegislatiaMuncii.ro
29-Iun-2015

Va rugam sa adresati intrebarile dvs. pe ClubLegislatiaMuncii.ro, forumul atasat acestui website, unde specialistii va pot oferi un raspuns in cel mai scurt timp.

LegislatiaMuncii.ro
29-Iun-2015

Va rugam sa adresati intrebarile dvs. pe ClubLegislatiaMuncii.ro, forumul atasat acestui site, unde specialistii va pot oferi un raspuns in cel mai scurt timp.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de aptitudini. ValabilitateIntrebare: Va rog frumos sa imi spuneti care este valabilitatea fiselor medicale periodice, pentru magazin ce desfasoara activitatea de comert cu preponderenta produse alimentare (ambalate dar si sector de mezeluri) . Difera valabilitatea fiselor in functie de postul ocupat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru stivuitoristIntrebare: Firma de construcii, dorim fisa post pentru stivuitorist cod 834403 in format word.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]