"Mi-ar fi de ajutor si as aprecia opinia dumneavoastra cu privire la situatia in care angajatorul decide sa angajeze o persoana careia sa-i transfere o parte din atributiile si responsabilitatile prevazute in fisa mea de post. De fapt luand de la mine aceste atributii, aduce atingere celorlalte atributii intrucat acestea sunt legate intre ele, fiind astfel in imposibilitatea de a-mi efectua sarcinile zilnice de munca. Fiind o practica utilizata de acest angajator, urmeaza a mi se cere demisia, a fi concediata sau apelat la alte tertipuri si a fi "fortata" sa plec. Mentionez ca nu exista un temei real pentru a fi concediata, parcursul meu profesional a fost ireprosabil (exista si dovezi scrise in acest sens - mail-uri, rezultate) si nu au existat abateri disciplinare."
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: 2030
Raspunsul specialistilor:
In opinia noastra, in situatia prezentata, daca angajatorul incearca sa va modifice
fisa de post prin reducerea atributiilor, ar fi util sa ii prezentati in scris opinia dumneavoastra prezentand motivele pentru care considerati ca respectiva modificare va afecteaza posibilitatea de a duce la indeplinire celelalte atributii care va raman.
De asemenea, puteti refuza semnarea actului aditional de modificare a contractului de munca prin care se modifica fisa postului care este anexa la contract si sa prezentati in scris motivele dumneavoastra, asa cum am mentionat mai sus.
Un alt demers pe care il puteti face este acela de a va adresa sindicatului din unitate, daca exista, sau daca nu, sa va adresati reprezentantului/reprezentantilor salariatilor.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!
Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve - Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii!
Referitor la cele mentionate mai sus, in Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, exista niste prevederi, la art. 6 alin. (4) si (5) prin care se prevede ca salariatul care ”inainteaza angajatorului o plangere sau initiaza proceduri in scopul asigurarii respectarii drepturilor sale, beneficiaza de protectie impotriva oricarui tratament advers din partea angajatorului”.
Insa, din pacate, Codul muncii nu precizeaza in ce consta aceasta protectie, singura prevedere fiind cea de la alin. (5) in care se prevede ca ”salariatul care se considera victima unui tratament advers din partea angajatorului in sensul alin. (4) se poate adresa instantei de judecata competente cu o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare sau anularea situatiei create ca urmare a tratamentului advers, cu prezentarea faptelor in baza carora poate fi prezumata existenta respectivului tratament”.
De altfel, si in cazul in care angajatorul, chiar daca ati facut aceste demersuri, ia masuri de concediere singura posibilitate este sa va adresati instantei de judecata.
In Codul muncii exista si prevederi referitoare la discriminare si hartuire (art. 5), insa trebuie sa analizati daca acele prevederi ar fi aplicabile situatiei dumneavoastra concrete, deoarece aceasta discriminare si hartuirea trebuie analizate raportat la criterii de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata.
Separat de Codul muncii, referitor la discriminare, mai exista si prevederile Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificarile si completarile ulterioare.
La art. 2 din acest act normativ discriminarea este definita intr-un mod mai larg decat in Codul muncii si, in plus, este reglementata si hartuirea morala la locul de munca.
Astfel in situatia in care angajatorul ia fata de dumneavoastra masuri care s-ar putea incadra in prevederile Ordonantei Guvernului nr. 137/2000, aveti posibilitatea de a adresa o plangere catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<