CCC pentru tata cand mama nu indeplineste conditiile. In ce CONDITII va beneficia de stimulent de insertie?

ccc pentru tatastimulent de insertie conditii
CCC pentru tata cand mama nu indeplineste conditiile. In ce CONDITII va beneficia de stimulent de insertie?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat a intrat in concediu de crestere copil pe perioada de 2 ani. Mama nu a realizat niciun venit in ultimii 2 ani anterior nasterii copilului, deci nu indeplineste conditiile de a beneficia de CCC. Copilul va implini 2 ani la data de 15.08.2023. As dori sa stiu la ce data trebuie tatal sa isi reinceapa activitatea si daca poate beneficia si de stimulentul de insertie? Nu stiu cum se procedeaza in aceasta situatie cu luna celuilalt parinte care nu a solicitat CCC."
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 7 din OUG 111/2010, persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>
 
a) in cuantum de 1.500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
b) in cuantum de 650 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati (art. 7 alin. (1) din OUG 111/2010).
 
(2) Persoanele care au finalizat concediul pentru cresterea copiilor si obtin venituri supuse impozitului beneficiaza de stimulent de insertie in cuantum de 650 lei dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
 
Astfel, salariatul al carei copil implineste varsta de 2 ani la data de 15.08.2023 poate reveni in activitate in data de 16 august 2023 si va beneficia de stimulentul de insertie, in cuantum de 650 lei, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
 

Concediu crestere copil - conditii

 
Totodata, daca mama copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil concediul pentru cresterea copilului nu se mai diminueaza cu o luna pentru parintele care nu a solicitat initial acest drept.
 
Conform art. 8 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru crestere copil, de indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
 
Asadar, beneficiaza de concediu crestere copil oricare dintre parinti numai daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
 
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil sunt:
 
- in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fisca (art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010);
 

Dreptul la concediul pentru cresterea copilului

 
Conform art. 11 alin. (1) din OUG 111/2010, dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
 
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
 
Conform art. 4 indice 1 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 aprobate prin HG 52/2011, in aplicarea prevederilor art. 11 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca dreptul propriu la concediu si indemnizatie nu se solicita de catre celalalt parinte, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului acordat primului parinte se reduc cu o luna.
 
(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
 
Astfel, conform art. 4 indice 1 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010, in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
 
Astfel, daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil, concediul de crestere copil solicitat de tata nu se mai reduce cu o luna.
 
In acest caz la solicitarea salariatului acesta va beneficia de concediu crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de doi ani, respectiv pana la data de 15 august 2023.
 
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ccc pentru tatastimulent de insertie conditii

Data aparitiei: 12 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CCC pentru tata cand mama nu indeplineste conditiile. In ce CONDITII va beneficia de stimulent de insertie? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]