CCC pentru tata cand mama nu indeplineste conditiile. In ce CONDITII va beneficia de stimulent de insertie?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
12 Iulie 2023
12 Iulie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
ccc pentru tatastimulent de insertie conditii
CCC pentru tata cand mama nu indeplineste conditiile. In ce CONDITII va beneficia de stimulent de insertie?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat a intrat in concediu de crestere copil pe perioada de 2 ani. Mama nu a realizat niciun venit in ultimii 2 ani anterior nasterii copilului, deci nu indeplineste conditiile de a beneficia de CCC. Copilul va implini 2 ani la data de 15.08.2023. As dori sa stiu la ce data trebuie tatal sa isi reinceapa activitatea si daca poate beneficia si de stimulentul de insertie? Nu stiu cum se procedeaza in aceasta situatie cu luna celuilalt parinte care nu a solicitat CCC."
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 7 din OUG 111/2010, persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>
 
a) in cuantum de 1.500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
b) in cuantum de 650 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati (art. 7 alin. (1) din OUG 111/2010).
 
(2) Persoanele care au finalizat concediul pentru cresterea copiilor si obtin venituri supuse impozitului beneficiaza de stimulent de insertie in cuantum de 650 lei dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
 
Astfel, salariatul al carei copil implineste varsta de 2 ani la data de 15.08.2023 poate reveni in activitate in data de 16 august 2023 si va beneficia de stimulentul de insertie, in cuantum de 650 lei, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
 

Concediu crestere copil - conditii

 
Totodata, daca mama copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil concediul pentru cresterea copilului nu se mai diminueaza cu o luna pentru parintele care nu a solicitat initial acest drept.
 
Conform art. 8 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru crestere copil, de indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
 
Asadar, beneficiaza de concediu crestere copil oricare dintre parinti numai daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
 
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil sunt:
 
- in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fisca (art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010);
 

Dreptul la concediul pentru cresterea copilului

 
Conform art. 11 alin. (1) din OUG 111/2010, dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
 
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
 
Conform art. 4 indice 1 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 aprobate prin HG 52/2011, in aplicarea prevederilor art. 11 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca dreptul propriu la concediu si indemnizatie nu se solicita de catre celalalt parinte, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului acordat primului parinte se reduc cu o luna.
 
(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
 
Astfel, conform art. 4 indice 1 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010, in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
 
Astfel, daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil, concediul de crestere copil solicitat de tata nu se mai reduce cu o luna.
 
In acest caz la solicitarea salariatului acesta va beneficia de concediu crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de doi ani, respectiv pana la data de 15 august 2023.
 
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]