Abaterile disciplinare fac parte din realitatea oricarui angajator, de la cele mai marunte firme si pana la multinationale. Ramane esential sa le prevenim si in cazul in care astfel de evenimente apar, sa le solutionam in mod corect, rapid si eficient.
O abatere disciplinara lasata nesanctionata transmite un mesaj important la nivelul organizatiei. O abatere disciplinara sanctionata mai drastic decat era necesar se poate transforma foarte rapid in litigiu de munca.
O abatere disciplinara rezolvata gresit se transforma in scurt timp ori in deterioarea culturii organizationale la nivelul intregii societati, ori in litigiu de munca.
Sa aflam mai multe informatii despre abaterile disciplinare, despre prerogativa disciplinara, despre sanctiunile disciplinare precum si moduri prin care putem preveni situatii nedorite in companiile noastre.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ce sunt abaterile disciplinare?
Art. 247 din Codul Muncii prevede la alineatul (2) ca abaterea disciplinara reprezinta fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat. Abaterea disciplinara implica faptul ca angajatul a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Ce este prerogativa disciplinara?
Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara, conform art. 247, alineatul (1).
Ce sunt sanctiunile disciplinare si cum se aplica?
Iata care sunt sanctiunile disciplinare pe care orice angajator le poate aplica atunci cand este savarsita o abatere disciplinara:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Cand se radiaza sanctiunea disciplinara?
Orice sanctiune disciplinara se radiaza de drept in 12 luni de la aplicare. Atentie la faptul ca acest lucru se intampla daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen.
Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
Angajatorul a dat amenda disciplinara angajatului prins fumand pe balconul biroului, dupa terminarea programului de lucru. Este corect?
Nu este legal sa fie instituita amenda disciplinara. Amenzile disciplinare sunt interzise. In acest caz, angajatul trebuie tras la raspundere in mod diferit.
Iata optiunile:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Cum este stabilita o anumita sanctiune disciplinara? In functie de ce factori?
Art. 250 din Codul Muncii prevede faptul ca gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat se stabileste in functie de urmatoarele aspecte:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Am comis o abatere disciplinara si am fost sanctionat cu avertisment scris si cu reducerea salariului cu 5% pentru 3 luni. Este corect?
Nu este legal. Codul Muncii reglementeaza faptul ca pentru o abatere disciplinara nu putem institui decat o sanctiune disciplinara.
Daca nu a fost efectuata cercetarea disciplinara prealabila, sanctiunile disciplinare instituite sunt lovite de nulitate absoluta. Exceptie face avertismentul scris. Acesta se poate da angajatului si fara cercetare prealabila. Conform vechii legislatii, chiar si pentru avertisment scris se realiza cercetare prealabila.
Ce trebuie sa stim despre cercetarea disciplinara?
In vederea realizarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea.
Se vor preciza obiectul cercetarii, data, ora si locul intrevederii.
Daca angajatul convocat nu se prezinta la convocare si nu detine o motivatie obiectiva, angajatorul are mana libera sa dispuna sanctionarea, fara sa mai realizeze cercetarea disciplinara prealabila.
Angajatorul a descoperit o abatere disciplinara comisa de angajat in urma cu 1 an. Cand poate incepe cercetarea disciplinara?
Conform art. 252 din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Ce elemente contine decizia de aplicare a sanctiunii disciplinare?
In decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Decizia de sanctionare se va comunica angajatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
Ce clauze includem in decizia de suspendare a contractului individual de munca pe perioada cercetarii disciplinare a salariatului?
AICI aveti un model al unei astfel de decizii, realizata de specialistii nostri de pe PortalCodulMuncii.ro.
Angajatul considera ca a fost sanctionat disciplinar pe nedrept. Poate ataca decizia angajatorului?
Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in maxim 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Angajatorul poate sa isi sanctioneze angajatul care a comis o abatere disciplinara extrem de grava cu reducerea salariului de 25% timp de 6 luni?
Angajatorul poate sanctiona salariatul pentru 1-3 luni cu reducerea salariului cu 5-10%.
Angajatorul are voie sa isi testeze angajatii prin metoda poligrafului in cadrul cercetarii disciplinare?
"Apreciem ca testarea cu aparatul poligraf la angajare sau in cadrul cercetarii disciplinare este de natura a fi considerata abuziva, mai ales in situatia in care este dovedit stiintific faptul ca, concluziile testarii cu poligraful nu garanteaza ca subiectul a sustinut adevarul, diagrama putand fi influentata de starea sau experienta subiectului.
Inclusiv la nivelul instantelor de judecata, testarea cu aparatul poligraf nu este obligatorie, subiectul putand refuza acest lucru pe motive de sanatate, eventuale tratamente medicamentoase, stare de anxietate, nervozitate, emotii puternice sau alte asemenea motive.
In concluzie, apreciem ca aceasta masura nu poate avea caracter obligatoriu la nivelul unui angajator, putand fi considerata abuziva. ", confirma ceea ce deja banuiam, specialistii PortalCodulMuncii.ro
Daca angajatul nu se prezinta la locul de munca, fara sa isi motiveze absentele, comite abatere disciplinara?
Fapta salariatului care din diverse motive nu se mai prezinta la locul de munca constituie abatere disciplinara.
Salariatul va fi pontat absent daca nu prezinta argumente concrete.
Angajatorul poate stabili daca absenta acestuia de la locul de munca este motivata sau nemotivata prin procedura cercetarii disciplinare prealabile.
Salariatul are contractul individual de munca suspendat pe perioada cercetarii prealabile. Solicita concediu medical. Este legal?
Aceasta situatie nu este reglementata legal si poate fi interpretata in mod diferit atat de instantele de judecate cat si de organele indrituite legal sa sanctioneze contraventional angajatorul pentru refuzul nejustificat de a plati indemnizatia de incapacitate temporara de munca.
Sunt instante care vor considera ca se poate, atat timp cat se respecta conditiile concediului medical.
Salariatul a fost sanctionat disciplinar cu retrogradarea din functie insa refuza sa indeplineasca noile sarcini...
Neindeplinirea sarcinilor de serviciu constituie o alta abatere disciplinara, iar angajatorul poate sanctiona disciplinar salariatul utilizand, din nou, procedura de cercetare disciplinara prealabila.
Nu uitati, totusi, un caz celebru, finalizat anul trecut in instanta, caz mediatizat intens si cunoscut sub numele "Cazul Tocatorul Uman de Hartii". O angajata a fost concediata de catre angajatorii ei. A contestat decizia de concediere si a castigat in instanta.
Angajatorii au fost obligati sa o reprimeasca la locul de munca. Trist este ca angajatorii au decis sa ii ofere atributii noi. Angajata era obligata sa rupa cu mana foi, "Varianta FUN".
Citez din materialul dat publicitatii de HotNews.ro:
"La reangajarea ei, conducerea companiei a decis initierea unui "nou business", dupa cum se arata in minuta unei intalniri de lucru: transformarea documentelor confidentiale in confetti pentru Mardi-Gras si pentru Carnavalul de la Rio - "varianta FUN" asa cum a fost denumita in sedinta conducerii firmei - post pe care avea sa il ocupe fosta secretara. "
Angajatorii au fost amendati pentru aceasta decizie, in cadrul procesului in instanta, redeschis de angajata.
Care sunt etapele procedurii de cercetare disciplinara, pe care trebuie sa le prevedem in regulamentul intern?
1. Declansarea cercetarii disciplinare prealabile
2. Numirea persoanei imputernicite/comisiei de cercetare disciplinara prealabila
3. Convocarea salariatului
4. Desfasurarea cercetarii disciplinare prealabile
5. Finalizarea cercetarii disciplinare prelabile
Mai poti sa sanctionezi cu reducerea salariului angajatul platit la nivelul salariului minim pe economie?
Da, angajatorul poate aplica sanctiunea disciplinara de reducere a salariului de baza cu 5% pe luna la salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Seful departamentului poate sa faca parte din comisia de cercetare a angajatului?
Da. El poate face parte din comisia de cercetare disciplinara insa nu va putea, in mod individual, sa fie imputernicit cu efectuarea cercetarii disciplinare prealabile a subordonatului sau.
Angajatul nu se mai prezinta la lucru in perioada de preaviz. Se considera abatere disciplinara o asemenea situatie?
Daca angajatorul si-a indeplinit obligatiile asumate prin contractul individual de munca, atunci se poate incepe cercetarea disciplinara. Angajatul care nu se prezinta la locul de munca fara motiv intra sub incidenta abaterilor disciplinare.
Cititi si:
Preavizul este obligatoriu? Preaviz la concediere, la demisie si la incetarea prin acordul partilor
Sa aveti succes in tot ce faceti si cariere stralucite!
Maria Nicutar