In perioada 11-15 aprilie 2016, inspectorii au realizat actiuni de control finalizate cu amenzi de 730.931 de euro si 366 de persoane au fost depistate lucrand la negru.
Conform comunicatului de presa dat publicitatii pe site-ul InspectiaMuncii.ro, in domeniul relatiilor de munca s-au aplicat amenzi de 2.559.100 de lei, din care 2.015.000 lei pentru munca la negru.
Pentru primirea la munca a mai mult de 5 persoane fara contracte individuale de munca, inspectorii de munca au realizat 18 propuneri de cercetare penala iar 527 de angajatori au fost sanctionati.
Si in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 657.000 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 40 de evenimente. In functie de cercetarile efectuate de inspectorii de munca, acestea vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca. Au fost dispuse 17 opriri de echipamente si la 5 locuri de munca activitatea a fost sistata.
"Asa cum am anuntat, Inspectia Muncii a desfasurat in perioada 06/09 aprilie 2016 Campania Nationala pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata pentru lucratorii angajati in domeniul constructiilor. Au fost efectuate actiuni de control, cu caracter inopinat la angajatorii cu activitate in domeniu pentru a verifica respectarea prevederilor legale referitoare la relatiile de munca.", a precizat Dantes Nicolae Bratu in cadrul comunicatului de presa.
Legis Plus Legislatia Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Inspectorul general de stat a precizat faptul ca au fost aplicate amenzi in valoare de peste 500.000 de euro, din care aproape 420.000 au fost pentru munca la negru si 305 persoane au fost depistate muncind fara forme legale de angajare.
"Suntem ingrijorati de frecventele incalcari ale legislatiei muncii, pe care le-am identificat in controale. Dintre acestea mentionam: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, lipsa unui exemplar al contractului individual de munca inmanat salariatilor, neintocmirea regulamentului intern, nerespectarea prevederilor legale referitoare la repartizarea programului de lucru in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial, a celor referitoare la munca suplimentara ori repausul saptamanal. Pentru remedierea deficientelor au fost dispuse masuri obligatorii, cu termene concrete de realizare.", a precizat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Sursa: InspectiaMuncii.ro