Vesti mai putin bune pentru angajatori, in contextul in care Inspectia Muncii a dat amenzi de 13.869 milioane lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca, in urma unor controale realizate in perioada 28 aprilie - 2 iunie 2022.
Conform unui comunicat de presa al institutiei, au fost aplicate si 34.526 avertismente si au fost dispuse 13.045 masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
In luna mai, au fost identificate 734 persoane desfasurand munca nedeclarata. Dintre acestea, 507 nu aveau intocmit contract individual de munca, 123 nu aveau contract individual de munca transmis in Revisal, 14 persoane prestau activitate avand contractul de munca suspendat, iar 90 persoane prestau activitate in afara programului de lucru din contractul part-time.
Cele 158 de motive pentru care puteti fi amendat de Inspectia Muncii
Va prezentam lista completa a neregulilor pe care le poate sanctiona ITM-ul! Temeiuri legale, explicatii utile, cuantumul amenzilor!
Evitati aceste nereguli si sunteti protejat 100%in cazul unui control, detalii aici >>>
Inspectia Muncii va verifica masurile care trebuie intreprinse de angajatori, in conformitate cu OUG nr. 99/2000, pentru protectia persoanelor incadrate in munca, in perioada in care se manifesta temperaturi extreme ridicate, potrivit
Agerpres:
"Inspectia Muncii va incepe verificarea modului de respectare a prevederilor OUG nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. In conformitate cu prevederile ordonantei sus-mentionate, angajatorii sunt obligati sa ia masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca, precum: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. De asemenea, pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor, sunt necesare urmatoarele: asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 - 4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri, asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate si trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea ori esalonarea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme. Atragem atentia ca nerespectarea prevederilor Ordonantei privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca se sanctioneaza contraventional, cu amenda de la 1500 la 2500 de lei in conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000.", a precizat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<