Aparatul utilizeaza un amestec de monoxid de carbon si metan, lucru care il face unic in tara, a declarat dr. Horatiu Moldovan, seful clinicii.
"Bodypletismograful foloseste un amestec de monoxid de carbon si metan. Metoda cu metan este relativ mai noua si din cate stim noi este singurul aparat existent in Romania (...) In cazul in care o spirometrie poate sa apara sa aiba valori normale, in schimb pacientul are o anumita simptomatologie, noi cu acest aparat putem sa punem in evidenta o afectiune pulmonara in stadiu incipient, care ar putea fi pusa in evidenta de o spirometrie si de un examen clinic general doar in urmatorii cativa ani. Deci acesta este marele avantaj, ca poti sa incepi un tratament in stadiu precoce, unde sansele de reusita sunt mult mai mari si costurile sunt scazute de asemenea", a precizat dr. Moldovan, citat de Agerpres.
"Rezultatele acelor investigatii care testau practic functia pulmonara a unor muncitori proveniti din sfera expunerii cu noxe pneumotrope a aratat in mod clar, chiar daca probele functionale, ventilatorii, la prima vedere erau aproximativ in limite normale, rezultatele cu acest aparat au aratat ca intr-adevar exista tulburari de difuziune alveolo-capilara (...) Studiul s-a facut pe aproximativ 3.500 de angajati din care au fost selectati unii la care li s-a recomandat aceasta investigatie cu Bodypletismograful. Din acestia 200 aveau recomandare, cam 50 au venit si la toti au fost depistate modificari", a precizat dr. Szasz Zsuzsuanna, medic primar de medicina muncii.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Sursa: Agerpres.ro