legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Vrei sa fii lucrator desemnat pentru activitatile de prevenire si protectie? Iata ce trebuie sa stii

prevenire si protectielucrator desemnat ssmreprezentant ssmreprezentant salariati ssmlucrator desemnat securitatea munciissmsecuritatea muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Notiunea de lucrator desemnat pe linie SSM este reglementata de Legea nr. 319 din 2006 si de Normele de aplicare, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006.

Nerespectarea de catre angajator a obligatiei de a desemna unul sau mai multi lucratori pentru a se ocupa de activitatile de protectie si prevenire a riscurilor profesionale din intreprindere/ unitate, se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 la 7.000 de lei. Reprezinta contraventie pe care inspectorii ITM o sanctioneaza fara exceptie.

Lucratorii desemnati pe linie de SSM sunt profesionistii care asigura prevenirea si protectia salariatilor. Sarcinile acestora ajuta la prevenirea accidentelor de munca, a imbolnavirilor profesionale si a bolilor legate de profesie.

Concret, lucratorul desemnat reprezinta angajatul care a fost desemnat de angajator pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie. In activitatea sa, el poate fi sprijinit de reprezentantii salariatilor cu atributii SSM.

Asa cum bine stim, conformĀ  Normelor metodologice de aplicare a prevederilor legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in functie de marimea intreprinderii si de riscurile la care sunt expusi lucratorii, activitatile de prevenire si protectie mentionate la art. 15 pot fi realizate in urmatoarele moduri:

a) prin asumarea de catre angajator, in conditiile art. 9 alin. (4) din lege, a atributiilor pentru realizarea masurilor prevazute de lege;

b) prin desemnarea unuia sau mai multor lucratori pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie;

c) prin infiintarea unuia sau mai multor servicii interne de prevenire si protectie;

d) prin apelarea la servicii externe de prevenire si protectie.


Atentie mare la faptul ca angajatorul este obligat sa stabileasca numarul de lucratori desemnati in functie de marimea intreprinderii si/sau unitatii si/sau riscurile la care sunt expusi lucratorii. Evident, angajatorul va tine cont si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/sau unitatii.

Nu poti avea un singur lucrator desemnat pe linie de SSM in conditiile in care ai o companie cu mai multe puncte de lucru asezate la distante mari unul de celalalt. Lucratorul desemnat nu se ocupa doar de realizarea unor "hartii si documente". El este responsabil sa asigure prevenire si protectie, prin supraveghere concreta a modului in care activitatea se desfasoara.

Lucratorii desemnati trebuie sa indeplineasca cerintele impuse de Normele Legii 319/2016, dupa cum urmeaza:

- sa fie nominalizati prin decizie scrisa
- sa aiba mentionate in fisa postului toate activitatile de pevenire si protectie pe care trebuie sa le desfasoare
- sa indeplineasca cerinteleĀ  minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu, mentionate la art. 49.

Mare atentie la faptul ca desemnarea nominala a lucratorilor care se vor ocupa de activitatile de prevenire si protectie se realizeaza doar prin decizie scrisa a angajatorului!

Nu facem confuzie intre lucratorii desemnati si reprezentantii salariatilor pe linie SSM.

Reprezentantii salariatilor sunt alesi din randul salariatilor si de catre salariati. Numele si numarul acestora se aduce la cunostinta angajatorilor iar acestia trebuie sa ia la cunostinte aceste date. Sunt obligati sa le asigure pregatire corespunzatoare in domeniul SSM precum si timp aferent indeplinirii sarcinilor care le vor reveni in calitate de reprezentanti SSM.

Definitia notiunii, conform Legii nr. 319/ 2006 "- reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor - persoana aleasa, selectata sau desemnata de lucratori, in conformitate cu prevederile legale, sa ii reprezinte pe acestia in ceea ce priveste problemele referitoare la protectia securitatii si sanatatii lucratorilor in munca"


Nu neglijati faptul ca lucratorii desemnati trebuie sa detina, in principal, atributii privind SSM si, cel mult, atributii complementare.

Care sunt atributiile complementare?

- Evaluarea Riscurilor
- PSI
- Protectia Mediului


Angajatorul este obligat sa ia masuri pentru ca lucratorii desemnati sa aiba acces la:

- evaluarea riscurilor si masurilor de protectie stabilite;

- evidenta accidentelor de munca soldate cu incapacitate temporata de munca mai mare de 3 zile, accidentelor usoare, bolilor profesionale, incidentelor periculoase, bolilor legate de profesie;

- informatii referitoare la masurile din domeniul SSM si informatii primite de la institutiile de control si de la autoritatile competente in domeniu.


Lucratorii desemnati nu trebuie sa fie prejudiciati ca urmare a activitatii lor de protectie si a celei de prevenire a riscurilor profesionale.

Lucratorii desemnati trebuie sa dispuna de timpul necesar pentru a-si putea indeplini obligatiile ce le revin prin prezenta lege.Lucratorii oricarei firme sunt obligati:

- sa comunice imediat angajatorului si/sau lucratorilor desemnati orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, precum si orice deficienta a sistemelor de protectie

- sa coopereze cu angajatorul si/sau cu lucratorii desemnati, atat timp cat este necesar, pentru a face posibila realizarea oricaror masuri sau cerinte dispuse de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari, pentru protectia sanatatii si securitatii lucratorilor

- sa coopereze, atat timp cat este necesar, cu angajatorul si/sau cu lucratorii desemnati, pentru a permite angajatorului sa se asigure ca mediul de munca si conditiile de lucru sunt sigure si fara riscuri pentru securitate si sanatate, in domeniul sau de activitate

- sa isi insuseasca si sa respecte prevederile legislatiei din domeniul securitatii si sanatatii in munca si masurile de aplicare a acestora.


In consecinta, cu lucratorii desemnati pe linie de SSM trebuie sa colaboreze atat angajatorul, cat si ceilalti lucratori, reprezentantii salariatilor cu atributii pe linie de SSM precum si un eventual serviciu extern SSM. In acest ultim caz, lucratorul desemnat poate fi o protectie in plus pentru orice angajator care doreste sa se asigure ca pe linie de SSM, toate lucrurile sunt sub control.

Nu uitati faptul ca profesionistii din domeniul SSM sunt vitali in mod real pentru orice companie. Contabilii protejeaza cifra de afaceri. Specialistii in legislatia muncii protejeaza modul in care se deruleaza raporturile de munca. Departamentul de vanzari protejeaza incasarile. Departamentul IT asigura securitate cibernetica.

In tot acest timp, Specialistii SSM protejeaza securitatea si sanatatea lucratorilor nostri, un domeniu pe care ar trebui sa il punem intotdeauna pe primul loc.

Sa aveti succes in tot ce faceti!

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prevenire si protectielucrator desemnat ssmreprezentant ssmreprezentant salariati ssmlucrator desemnat securitatea munciissmsecuritatea muncii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 22 Februarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Vrei sa fii lucrator desemnat pentru activitatile de prevenire si protectie? Iata ce trebuie sa stii Nota: 4.05 din 5 - 11 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariati in somaj tehnic. Declaratia 112Intrebare: In situatia in care angajatii au fost in somaj tehnic pe perioada martie-decembrie 2020, urmare a neconcordantelor de comunicare calitate asigurat sanatate dintre ANAF si Casa de sanatate, este obligatorie depunerea de declaratii rectificative pentru toata aceasta perioada, in care sa fie setata ca si data asigurat 27.03.2020, data intrare in somaj tehnic, pentru toate aceste luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Indemnizatii somaj tehnic in suma bruta. Amanare la plata a taxelor salarialeIntrebare: Conform OUG 29/2020, OUG 99/2020 si OUG 181/2020, impozitul si contributiile aferente somaj tehnic OUG 30/2020 nu au generat dobanzi si penalitati si au fost esalonate pentru 12 luni incepand cu ianuarie 2021. Primeaza sursa platii si termenul de plata prevazut OUG 30/2020 ((5) In cazul indemnizatiei prevazute la alin. (1), calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
//
[x]