Munca nedeclarata reprezinta una dintre cele mai mari provocari cu care avem de-a face in domeniile legislatia muncii si HR.
Anvergura problemei muncii nedeclarate inregistrate la nivelul UE a determinat Comisia Europeana sa propuna infiintarea unei platforme europene cu obiectiv principal imbunatatirea cooperarii la nivelul UE, in vederea prevenirii si descurajarii apariritiei acestui fenomen.
„Munca nedeclarata ii priveaza pe lucratori de protectia sociala, le pune in pericol sanatatea si siguranta si diminueaza standardele de munca. Ea submineaza totodata concurenta loiala dintre intreprinderi si pune in pericol sustenabilitatea finantelor publice si a sistemelor de asigurari sociale. In final, toata lumea are de pierdut. Din acest motiv, Comisia si-a luat angajamentul ferm de a sprijini statele membre in combaterea acestui flagel, astfel incat sa asiguram protectia lucratorilor, sa cream conditii echitabile pentru intreprinderi si sa protejam veniturile fiscale”, a comentat László Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.
Platforma ar reuni organisme de aplicare a legii implicate in combaterea muncii nedeclarate, precum: inspectoratele de munca si organismele de securitate sociala sau autoritatile fiscale si din domeniul migratiei, precum si reprezentanti la nivelul UE ai angajatorilor si ai salariatilor, noteaza CostelGilca.ro.
Caracteristicile noii platforme, in forma in care ar urma sa se concretizeze, conform sursei citate:
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
- va oferi un forum in cadul caruia expertii pot face schimb de informatii si bune practici.
- va analiza instrumente ce pot oferi solutii pentru problemele curente, probleme precum fenomenul falselor activitati independente si al muncii nedeclarate in lanturile de subcontractare.
- va ajuta sa abordarea unor aspecte transfrontaliere. Spre exemplu, explorarea unor solutii de imbunatatire a schimburilor de date intre administratiile nationale.
- va facilita consilidarea cooperarii operationale prin sesiuni de formare comune, schimburi de personal si inspectii comune.
- va ajuta la elaborarea de principii si orientari comune in vederea efectuarii inspectiilor cu rol in combaterea muncii nedeclarate.
- va facilita consolidarea gradului de constientizare a problemei prin activitati comune, campanii europene si strategii regionale sau adoptate la nivelul UR.
sursa: CostelGilca.ro