Va informam ca un numar de 1.068 persoane au suferit
accidente de munca in primul trimestru al acestui an, cu 153 mai putine comparativ cu aceeasi perioada a anului 2022, dintre care 4 si-au pierdut viata, potrivit informatiilor oferite de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).
Cele mai multe accidente de munca in trimestrul I 2023 au fost in domenii precum: comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor (82 de accidentati, reprezentand 7,7% din totalul accidentatilor din economia nationala), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (57 de accidentati; 5,3% din total), activitati referitoare la sanatatea umana (45 de accidentati; 5% din total), industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii (49 de accidentati; 4,6% din total), industria alimentara (49 de accidentati; 4,6% din total).
Accidente de munca mortale - in ce domenii s-au produs?
Accidente de munca mortale s-au produs in industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii, silvicultura si exploatare forestiera, lucrari de geniu civil si activitate nedeclarata, conform
Agerpres.
Un numar mare de accidentati in munca s-a inregistrat in Bucuresti - 221 accidentati (20,7% din totalul accidentatilor pe tara) si in judetele Brasov - 73 accidentati (6,8% din total), Timis - 48 accidentati (4,5% din total), Maramures si Prahova - cate 45 accidentati, respectiv 4,2% din total.
Accidentatii mortal in munca s-au inregistrat in judetele Alba, Bacau, Giurgiu si Maramures.
In ceea ce priveste varsta, analiza accidentelor de munca a evidentiat faptul ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani detin ponderea cea mai mare, de 29,5%, urmate de persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani, care au ponderea de 31,5% din totalul persoanelor accidentate pe primele 3 luni ale anului 2023.
Referitor la vechimea la locul de munca, 69,6%, adica 743 persoane din totalul accidentatilor, sunt lucratori cu vechime de pana la 5 ani, 18,4%, adica 197 persoane accidentate, au vechime la locul de munca intre 1-3 ani, iar cei din grupa de vechime 5-10 de ani, in numar de 145 persoane, reprezinta 13,6% din totalul accidentatilor.
Ocupatia cea mai frecvent intalnita in randul persoanelor accidentate in munca este cea de manipulant marfuri. Numarul lor este de 47, reprezentand 4,4% din totalul persoanelor accidentate. Din totalul de 47 de accidentati, 91,5% sunt lucratori cu o vechime la locul de munca de pana la 5 ani. A doua ocupatie cu pondere mare pe economie (3,5% - 37 accidentati) este cea de lucrator comercial. Din cei 37 accidentati, 89,2% au o vechime la locul de munca de pana la 5 ani. O alta ocupatie cu pondere mare pe economie (3,4% - 36 accidentati) este cea de muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor. Dintre cei 36 accidentati, 80,5% au o vechime la locul de munca de pana la 5 ani.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajatorul cu cel putin 10 salariati. Obligatia de negociereIntrebare: In cazul in care in urma negocierii nu se doreste intocmirea contractului colectiv de munca cand se atinge numarul de 10 angajati trebuie informat ITM-ul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial. Ore pe luna. Salariul minimIntrebare: Care este valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru un CIM pe perioada nedeterminata cu timp partial de 2 ore pe zi? Dar pentru 4h/luna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<