Va informam ca un numar de 1.068 persoane au suferit
accidente de munca in primul trimestru al acestui an, cu 153 mai putine comparativ cu aceeasi perioada a anului 2022, dintre care 4 si-au pierdut viata, potrivit informatiilor oferite de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).
Cele mai multe accidente de munca in trimestrul I 2023 au fost in domenii precum: comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor (82 de accidentati, reprezentand 7,7% din totalul accidentatilor din economia nationala), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (57 de accidentati; 5,3% din total), activitati referitoare la sanatatea umana (45 de accidentati; 5% din total), industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii (49 de accidentati; 4,6% din total), industria alimentara (49 de accidentati; 4,6% din total).
Accidente de munca mortale - in ce domenii s-au produs?
Accidente de munca mortale s-au produs in industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii, silvicultura si exploatare forestiera, lucrari de geniu civil si activitate nedeclarata, conform
Agerpres.
Un numar mare de accidentati in munca s-a inregistrat in Bucuresti - 221 accidentati (20,7% din totalul accidentatilor pe tara) si in judetele Brasov - 73 accidentati (6,8% din total), Timis - 48 accidentati (4,5% din total), Maramures si Prahova - cate 45 accidentati, respectiv 4,2% din total.
Accidentatii mortal in munca s-au inregistrat in judetele Alba, Bacau, Giurgiu si Maramures.
In ceea ce priveste varsta, analiza accidentelor de munca a evidentiat faptul ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani detin ponderea cea mai mare, de 29,5%, urmate de persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani, care au ponderea de 31,5% din totalul persoanelor accidentate pe primele 3 luni ale anului 2023.
Referitor la vechimea la locul de munca, 69,6%, adica 743 persoane din totalul accidentatilor, sunt lucratori cu vechime de pana la 5 ani, 18,4%, adica 197 persoane accidentate, au vechime la locul de munca intre 1-3 ani, iar cei din grupa de vechime 5-10 de ani, in numar de 145 persoane, reprezinta 13,6% din totalul accidentatilor.
Ocupatia cea mai frecvent intalnita in randul persoanelor accidentate in munca este cea de manipulant marfuri. Numarul lor este de 47, reprezentand 4,4% din totalul persoanelor accidentate. Din totalul de 47 de accidentati, 91,5% sunt lucratori cu o vechime la locul de munca de pana la 5 ani. A doua ocupatie cu pondere mare pe economie (3,5% - 37 accidentati) este cea de lucrator comercial. Din cei 37 accidentati, 89,2% au o vechime la locul de munca de pana la 5 ani. O alta ocupatie cu pondere mare pe economie (3,4% - 36 accidentati) este cea de muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor. Dintre cei 36 accidentati, 80,5% au o vechime la locul de munca de pana la 5 ani.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<