Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in saptamana 17 - 22 august 2020, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 4.120.100 de lei, din care 3.894.100 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Au fost depistate 170 de persoane care desfasurau munca nedeclarata, au fost aplicate 1.672 de avertismente si au fost dispuse 3.569 de masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
Rezultatele detaliate ale actiunilor de control sunt disponibile
aici.
Actiunile de control efectuate de inspectorii de munca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, in scopul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 17 – 22 august 2020, au avut ca rezultat aplicarea a 739 sanctiuni contraventionale, din care amenzi in valoare totala de 226.000 lei. Din 1.329 de angajatori controlati, au fost sanctionati 514 si s-au dispus 895 de masuri de remediere a neconformitatilor.
Rezultatele detaliate ale actiunilor de control privind respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 sunt disponibile
aici.
- Neconformitati frecvente in domeniul RM
- Netransmiterea in termen in registrul general de evidenta a salariatilor a elementelor contractelor individuale de munca/modificari
- Nerealizarea masurilor dispuse in procesele verbale de control anterioare
- Neachitarea drepturilor salariale
- Neintocmirea in forma scrisa a contractului individual de munca.
- Neevidentierea orelor de munca prestate de salariati.
- Nerespectarea art. 168 din Lg.53/2003, referitor la dovada achitarii drepturilor salariale prin semnarea statelor de plata sau prezentarea altor documente justificative in acest sens.
Neconformitati frecvente in domeniul SSM Organizarea necorespunzatoare a locului de munca.
Lipsa materialelor pentru dezinfectarea mainilor.
Nu a fost revizuita evaluarea riscurilor in contextul infectarii cu noul coronavirus.
Neefectuarea triajului epidemiologic; angajatorul nu a desemnat responsabil pentru verificarea temperaturii tuturor persoanelor care intra in unitate si a lucratorilor.
Nu au fost afisate la toate locurile de munca reguli de conduita obligatorie pentru angajati si pentru toate persoanele care intra in spatiul organizat de angajator cu privire la prevenirea imbolnavirilor cu SARS-COV-2.
Nu se utilizau masti de protectie de catre toti lucratorii.
Nu a fost actualizat Planul de prevenire si protectie urmare reevaluarii riscurilor.
Nerespectarea distantei de 2 m intre mese.
Nu au fost refacute instructiunile proprii specifice riscului de contaminare cu SARS-CoV-2
Sursa: Inspectia Muncii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<