Numarul cazurilor de munca la negru a crescut in raport cu ultimul control realizat. Astfel, au fost depistate 223 de persoane care lucrau fara acte legale.
Primirea la munca a persoanelor fara contracte individuale de munca ramane una din principalele probleme identificate de inspectorii muncii. In acest caz, amenzile au insumat 1.330.000 de lei. Un total de 420 de angajtori au fost sanctionati, si 10 propuneri de cercetare penala au fost initiate.
Controalele in domeniul relatiilor de munca s-au soldat cu amenzi in valoare de 1.797.400 de lei.
Pe linie de SSM, 66 de evenimente urmeaza sa fie cercetate de inspectorii de munca, in vederea incadrarii ca accidente de munca. La nivel national, au fost identificate 9 cazuri in care a fost necesara impunerea opririi de echipamente.
Activitatea a fost sistata la un loc de munca din Galati.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Portal Codul Muncii
Totalul amenzilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca a fost de 416.000 de lei.
Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, a reamintit faptul ca in intervalul 06-09 aprilie 2016 s-a desfasurat Campania Nationala privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata in domeniul constructiilor. "Ne concentram atentia pe domeniul constructiilor, domeniu care a ramas sensibil in ce priveste incidenta muncii nedeclarate si a riscurilor de accidentare a lucratorilor", a declarat acesta.
Va tinem la curent cu rezultatele Campaniei si concluziile stabilite de ITM.
Sursa: inspectiamuncii.ro