Cei care nu au lucrat in baza unui contract individual de munca (CIM) mai au o sansa ca activitatea sa le fie recunoscuta, conform unei decizii recent adoptate de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
In acest context, Decizia nr. 37/2016 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept reglementeaza acest aspect si a devenit OBLIGATORIE incepand cu 10 februarie anul curent.
Deci, cei care au lucrat fara un contract de munca scris pot cere in instanta recunoasterea raporturilor de munca?
Da, dar este nevoie sa fie respectate o serie de conditii. Asadar, salariatilor poate sa le fie cunoscut raportul de munca chiar si dupa ce nu mai lucreaza la angajatorul respectiv, unde nu a lucrat in baza unui CIM, odata ce a pornit o actiune in instanta, in acest sens.
Ce a stabilit ICCJ: "Cum norma respectiva a fost edictata in favoarea sa, este echitabil ca si salariatul care a introdus ulterior actiunea sa beneficieze de posibilitatea de a obtine recunoasterea raportului juridic de munca, similar cu cel care a introdus o astfel de actiune chiar in perioada derularii raportului de munca".
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Judecatorii au decis ca si salariatul care nu a avut incheiat un contract de munca are dreptul la salariu si alte beneficii, asa ca acesta poate cere o constatare a raportului de munca.
Practic, vorbim despre un proces civil, in care vor fi verificate elementele raportului de munca, asa cum sunt ele cerute prin Codul muncii. Dupa aceea, se va pronunta o hotarare.
Cine poate demara o astfel de actiune in instanta?
Chiar salariatul cu pricina, dar cel mai bine ar fi ca acesta sa fie sprijinit de un avocat competent, care sa il poate ajuta in acele chestiuni juridice pe care s-ar putea sa nu le cunoasca. Asa ca, cel mai bine ar fi ca actiunea sa fie introdusa chiar de avocat.
Conform Codului Civil, aceasta actiune ar putea fi pornita oricand in instanta, dar atunci cand angajatul stie ca ar trebui sa mai primeasca bani, etc, de la fostul angajator, ar fi bine ca acesta sa nu astepte prea mult, avand in vedere ca termenul de prescriptie este de trei ani, in aceste cazuri.
Desigur, salariatii in cauza ar trebui sa aiba si niste dovezi solide care sa sustina existenta acelui raport de munca, pentru a putea beneficia de anumite facilitati.
Asadar, in contextul in care o persoana va castiga un proces de asemenea natura, va putea beneficia anumite drepturi salariale, de plata impozitului pe venit, de achitarea contributiilor sociale, etc.