Caz practic: Salariatul demisioneaza dar si-a luat mai multe zile de CO decat i se cuveneau...

durata minima a concediului de odihnaconcediu de odihnazile de concediu de odihnaduratei concediului de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariatul isi da demisia inainte de finalul anului, in conditiile in care a beneficiat deja de 21 de zile de concediu de odihna pentru anul in curs. Cu alte cuvinte, a consumat mai multe zile de concediu de odihna decat i se cuveneau.

Cum se vor recupera banii pentru zilele de CO efectuate dar necuvenite?

Asa cum bine stim, retinerile din salariu nu se pot opera in absenta unei hotarari judecatoresti in acest sens. Singura solutie este ca salariatul sa restituie suma datorata in numerar, la casieria unitatii sau prin virament bancar, dupa cum exista posibilitatile ambelor parti.

Spre exemplu, luam situatia unui salariat care demisioneaza la finalul lunii septembrie si care si-a efectuat toate zilele de concediu de odihna, in avans.

A lucrat cu program de 6 ore pe zi, de luni pana vineri. Are dreptul, conform contractului individual de munca, la minim 21 de zile de concediu de odihna.

Calculul zilelor de concediu de odihna cuvenite se realizeaza astfel:

21 de zile disponibile pe an: 12 luni = 1,75 zile/ luna
1,75 zile x 9 luni (septembrie) = 15,75 zile

Rotunjim la 16 zile de concediu de odihna cuvenite pentru salariatul care a lucrat 9 luni din an.

Daca salariatul a efectuat 21 de zile de CO, rezulta clar ca 5 zile de CO sunt zile efectuate in mod necuvenit, perioada pentru care se va returna indemnizatia de CO.

Salariatul este obligat sa returneze banii pentru aceasta perioada de CO.


Va amintim faptul ca si atunci cand avem contract individual de munca cu timp partial (2 ore/zi), durata minima de concediu de odihna este tot de 20 de zile pe an.


Mai mult, tinem cont ca in cursul anului 2015 a intrat in vigoare Legea nr. 12/2015, care prevede faptul ca perioada de CO nu este diminuata de perioada de concediu medical.

La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.

In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui ii care acesta s-a aflat in concediu medical.


Nu uitati nici faptul ca zilele de CO nu se pot compensa in bani decat la incetarea contractului individual de munca.

Spre exemplu, daca salariatului ii inceteaza contractul de munca in septembrie, in conditiile in care nu si-a luat nicio zi de CO in cursul anului, va beneficia de 16 zile de CO  ce pot fi compensate in bani, odata cu incetarea contractului sau.

Cititi si:

Concediul de odihna. Prevederi legale esentiale

Incetarea contractului prin acordul partilor. Model acord de incetare a CIM

Demisia fara preaviz conform Codul Muncii

Preavizul este obligatoriu? Preaviz la concediere, la demisie si la incetare prin acordul partilor



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
durata minima a concediului de odihnaconcediu de odihnazile de concediu de odihnaduratei concediului de odihna

Data aparitiei: 11 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Caz practic: Salariatul demisioneaza dar si-a luat mai multe zile de CO decat i se cuveneau... Nota: 4.04 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]