Cum se vor recupera banii pentru zilele de CO efectuate dar necuvenite?
Asa cum bine stim, retinerile din salariu nu se pot opera in absenta unei hotarari judecatoresti in acest sens. Singura solutie este ca salariatul sa restituie suma datorata in numerar, la casieria unitatii sau prin virament bancar, dupa cum exista posibilitatile ambelor parti.
Spre exemplu, luam situatia unui salariat care demisioneaza la finalul lunii septembrie si care si-a efectuat toate zilele de concediu de odihna, in avans.
A lucrat cu program de 6 ore pe zi, de luni pana vineri. Are dreptul, conform contractului individual de munca, la minim 21 de zile de concediu de odihna.
Calculul zilelor de concediu de odihna cuvenite se realizeaza astfel:
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
250 Modele Fise de Post
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
21 de zile disponibile pe an: 12 luni = 1,75 zile/ luna
1,75 zile x 9 luni (septembrie) = 15,75 zile
Rotunjim la 16 zile de concediu de odihna cuvenite pentru salariatul care a lucrat 9 luni din an.
Daca salariatul a efectuat 21 de zile de CO, rezulta clar ca 5 zile de CO sunt zile efectuate in mod necuvenit, perioada pentru care se va returna indemnizatia de CO.
Salariatul este obligat sa returneze banii pentru aceasta perioada de CO.
Va amintim faptul ca si atunci cand avem contract individual de munca cu timp partial (2 ore/zi), durata minima de concediu de odihna este tot de 20 de zile pe an.
Mai mult, tinem cont ca in cursul anului 2015 a intrat in vigoare Legea nr. 12/2015, care prevede faptul ca perioada de CO nu este diminuata de perioada de concediu medical.
La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui ii care acesta s-a aflat in concediu medical.
Nu uitati nici faptul ca zilele de CO nu se pot compensa in bani decat la incetarea contractului individual de munca.
Spre exemplu, daca salariatului ii inceteaza contractul de munca in septembrie, in conditiile in care nu si-a luat nicio zi de CO in cursul anului, va beneficia de 16 zile de CO ce pot fi compensate in bani, odata cu incetarea contractului sau.
Cititi si:
Concediul de odihna. Prevederi legale esentiale
Incetarea contractului prin acordul partilor. Model acord de incetare a CIM
Demisia fara preaviz conform Codul Muncii
Preavizul este obligatoriu? Preaviz la concediere, la demisie si la incetare prin acordul partilor