Senatorii PNL au depus la Senat proiectul, iar acestia considera ca ziua de nastere a angajatului ar trebui sa fie libera, in baza unui acord intre acesta si angajator.
Alineatul 1 al articolului 145 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Durata minima a concediului de odihna anual este de 25 de zile lucratoare, din care o zi este pentru sarbatorirea zilei de nastere a angajatului, in baza unui acord intre angajator si angajat, dar si cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene”, conform News.ro.
In Romania peste 70% din angajatii din mediul privat si peste 40% din salariatii din mediul public sufera din pricina sindromului dependentei de munca sau al suprasolicitarii locului de munca, arata studiile de specialitate.
Iata ca proiectul in cauza sustine o oportunitate „pentru a se crea posibilitatea unei motivari prin cresterea perioadei de concediu de odihna necesar diminuarii efectelor psihice, fizice si intelectuale a suprasolicitarii, efecte devastatoare in viitor atat pentru angajati dar si pentru costul fortei de munca a angajatorului”.
In acest context, senatorii PNL considera ca ziua de nastere ca zi legala este o idee buna pentru a sprijini psihicul angajatilor „mai ales ca din punct de vedere moral, educational, si etic majoritatea angajatilor uita sa-si ofere un echilibru motivational care va avea efecte si in randamentul ulterior al cresterii productivitatii muncii”.
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Momentan, acesta este doar un proiect, iar pentru a produce efecte are nevoie de votul Camerei Deputatilor.