Concediu de odihna de cel putin 25 de zile, pentru orice angajat? Cand s-ar putea aplica aceste norme

concediu 25 de zileconcediu angajatilegea 53/2003
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In aceste zile, a fost depus un proiect de modificare a Legii 53/2003 - Codul Muncii, iar acesta prevede ca durata minima a concediului de odihna anual sa fie de 25 de zile lucratoare.

Senatorii PNL au depus la Senat proiectul, iar acestia considera ca ziua de nastere a angajatului ar trebui sa fie libera, in baza unui acord intre acesta si angajator.

Alineatul 1 al articolului 145 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Durata minima a concediului de odihna anual este de 25 de zile lucratoare, din care o zi este pentru sarbatorirea zilei de nastere a angajatului, in baza unui acord intre angajator si angajat, dar si cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene”, conform News.ro.

In Romania peste 70% din angajatii din mediul privat si peste 40% din salariatii din mediul public sufera din pricina sindromului dependentei de munca sau al suprasolicitarii locului de munca, arata studiile de specialitate.

Iata ca proiectul in cauza sustine o oportunitate „pentru a se crea posibilitatea unei motivari prin cresterea perioadei de concediu de odihna necesar diminuarii efectelor psihice, fizice si intelectuale a suprasolicitarii, efecte devastatoare in viitor atat pentru angajati dar si pentru costul fortei de munca a angajatorului”.

In acest context, senatorii PNL considera ca ziua de nastere ca zi legala este o idee buna pentru a sprijini psihicul angajatilor „mai ales ca din punct de vedere moral, educational, si etic majoritatea angajatilor uita sa-si ofere un echilibru motivational care va avea efecte si in randamentul ulterior al cresterii productivitatii muncii”.

Momentan, acesta este doar un proiect, iar pentru a produce efecte are nevoie de votul Camerei Deputatilor.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu 25 de zileconcediu angajatilegea 53/2003

Data aparitiei: 15 Mai 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu de odihna de cel putin 25 de zile, pentru orice angajat? Cand s-ar putea aplica aceste norme Nota: 4.04 din 5 - 24 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]