Schimbari majore in legislatia muncii, in 2015. Iata esentialul pana acum

drepturi salarialesalariimodificari in legislatie in 20152015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Regulile in domeniul salarizarii sunt diferite anul acesta. Nu vom mai tine cont de aceleasi prevederi ca pana acum pentru ca au intrat in prim plan noi acte oficiale, noi Norme de aplicare a legilor, noi ordine importante.

In prim plan, la inceput de an, notam cresterea salariului minim pe economie, de la 900 de lei cat era, la 975 de lei, noul prag.

Mai mult, o alta modificare importanta de care vom tine cont este cea referitoare la scaderea din vechimea de munca a absentelor nemotivate si a concediilor fara plata!

Legea de modificare prespune ca la stabilirea duratei concediului de odihna, perioadele urmatoare se considera perioade de activitate prestata:

- perioadele de incapacitate temporara de munca
- perioadele aferente concediului de maternitate
- perioada de concediu de risc maternal
- perioada de concediu pentru ingrijirea copilului bolnav

Atentie si la faptul ca se modifica modul in care se acorda tichetele de masa pentru angajatii care lucreaza in ture.

In mod concret, daca lucrezi in regim de tura si ai durata zilnica a timpului de munca mai mare de 8 ore, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina ca raport al numarului de ore lucrate si durata normala a timpului de lucru ( 8 ore).

Un exemplu oferit de Contzilla arata ca pentru angajatii care muncesc in ture de 12 ore, cu 24 de ore pauze, intr-o luna de 20 de zile lucratoare, deci 13 ture, numarul de tichete va fi de 20!

Inainte de aplicarea noilor prevederi, angajatii ar fi primit doar 13 tichete de masa.

13 ture lucrate, a cate 12 ore = 156 de ore. Se considerau 13 ture, deci 13 tichete.

Conform noilor reguli, 156 de ore, impartite la 8 ore (tura normala) = 19,5. Rotunjim la 20 de tichete de masa.

O veste buna, intr-adevar pentru angajatii care lucreaza in ture!


Nu in ultimul rand, de la 27 ianuarie 2015, diurna deductibila se majoreaza de la 32,5 lei pe zi, la 42,5 lei pe zi. Este o noua regula de care tinem cont in 2015.

Daca diurna zilnica este stabilita peste aceasta valorea, se considera venit salarial si atunci se aplica impozit pe venit din salarii si contributii salariale obisnuite.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, prin HG 1860/2006, pentru persoana delegata sau detasata intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca, s-a stabilit o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei.

Totodata cuantumul sumei ce reprezinta compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat in delegare prevazut la art. 28 din anexa la Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu se cazeaza in conditiile art. 26 din Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza de la 30 lei la 45 de lei.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi salarialesalariimodificari in legislatie in 20152015

Data aparitiei: 11 Februarie 2015
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
In ce conditii se acorda zilele de repaus saptamanal cumulate si sporul de 150%Intrebare: Un salariat lucreaza in fiecare sambata si duminica, in cursul unei luni; conform graficului de lucru salariatul nu efectueaza ore suplimentare in cursul lunii respective. Pentru lucru in timpul zilei de sambata si duminica societatea plateste 20 de lei / zi, iar repausul saptamanal de 48 de ore se acorda in cursul saptamanii (in fiecare saptamana are 48 de ore libere). In situatia aceasta societatea este obligata sa aplice prevederile art. 137 alin. (4) si (5).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului Consultant sistem de calitateIntrebare: Rugam mult sa ne ajutati cu fisa de post pentru Consultant sistem de calitate cod cor 214134.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]