"Daca in cadrul firmei sunt prevazute 21 zile concediu de odihna/an si pe anul 2023 un angajat are 2 luni concediu medical (ianuarie si februarie 2023), care este numarul zilelor de concediu de odihna pana la sfarsitul anului 2023 (in cazul in care nu mai are concediu medical pana la sfarsitul anului)? Se calculeaza pentru perioada martie-decembrie sau ianuarie-decembrie?"
Raspunsul specialistului:
Concediu medical nu diminueaza zilele de concediu de odihna la care are dreptul salariatul.
Conform art. 145 alin. (4) – (6) din Codul muncii:
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de
risc maternal, concediului pentru ingrijirea copilului bolnav, concediului de ingrijitor si perioada absentei de la locul de munca in conditiile art. 1522 se considera perioade de activitate prestata.
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui ii care acesta s-a aflat in concediu medical.
Astfel, salariatul care a fost in concediu medical 2 luni in anul 2023 si care are dreptul la 21 de zile de conceiu de odihna anual, in anul 2023 va beneficia de 21 de zile de concediu de odihna deoarece incapacitatea temporara de munca se considera perioada de activitate prestata. Si in situatia in care salariatul ar fi in concediu medical pana la finalul anului la revenirea in activitatea va avea dreptul la concediul de odihna integral.
De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
Raspunsul este simplu: sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane, detalii AICI >>>
In cazul in care salariatul nu mai revine in activitate, la incetarea contractului de munca concediul de odihna la care avea dreptul si nu a fost efectuat va fi compensat in bani (art. 146 alin. (3) din Codul muncii).
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<