Valabil la 22.08.2011
Intreruperea concediului de odihna poate fi infaptuita atat de catre angajator, cat si de catre angajat. Ambele actiuni pot fi insa efectuate numai in anumite conditii si ar trebui sa aiba la baza motive obiective. In acest sens, un exemplu ilustrativ il reprezinta un angajat care se imbolnaveste in timp ce se afla in concediu de odihna si i se elibereaza un certificat de concediu medical. In consecinta, concediul de odihna se intrerupe. In aceste conditii, vor fi efectuate zilele de concediu de odihna ramase ulterior expirarii perioadei de concediu medical?
Aceasta situatie este reglementata de art. 151 alin. (1) din Codul muncii prevede care prevede ca un concediu de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective. Codul muncii nu da o definitie motivelor obiective pentru care salariatii pot intrerupe concediul de odihna si nici nu stabileste criterii de identificare sau exemple concrete privind aceste motive.
Pornind de la definitia data adjectivului obiectiv de dictionarul explicativ al limbii romane, putem defini motivele obiective ca fiind acele situatii care intervin independent de vointa salariatului si care il determina sa intrerupa concediul de odihna. Pentru a evita confuziile se recomanda ca situatiile care constituie motive obiective de intrerupere a concediului de odihna sa fie incluse in cadrul contractului colectiv de munca sau in lipsa acestuia, in regulamentul intern.
Art. 16 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste ca, asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Prin urmare, zilele de concediu de odihna neefectuat vor fi reprogamate conform intelegerii partilor, angajator si salariat. De asemenea, si in acest caz, se recomanda sa se precizeze in mod concret in contractul colectiv de munca sau, in lipsa acestuia, in regulamentul intern, cum se va proceda in cazul intreruperii concediului de odihna cu privire la zilele ramase neefectuate.