Concediu de odihna pentru salariatii care lucreaza o ora pe zi, pe saptamana sau pe luna - mod de CALCUL

Ioana Pavel
Ioana Pavel
13 Ianuarie 2023
13 Ianuarie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
concediu de odihna o ora pe zico contract o ora pe saptamanamod de calcul concediu
Concediu de odihna pentru salariatii care lucreaza o ora pe zi, pe saptamana sau pe luna - mod de CALCUL
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Pentru un salariat cu timp partial 1h/ zi, cate zile de concediu de odihna/ an este obligata sa ii acorde societatea? Dar daca are norma de 1h/ luna, respectiv 1h/ saptamana? Pentru un program de 8h/zi salariatul ar fi beneficiat de 21 zile concediu."
 
Raspunsul specialistului: 
 
In ceea ce priveste salariatul angajat cu o ora pe zi
 
Daca salariatul comparabil beneficiaza beneficiaza de un concediu anual de 21 de zile lucratoare, salariatul angajat cu o ora pe zi va beneficia tot de 21 de zile lucratoare.
 
Art. 145 din Codul muncii, republicat, stabileste ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC, DETALII AICI >>>
 
Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
 
Alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM ) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat.
 
In concluzie, concediul de odihna pentru salariatul angajat cu contract individual de munca cu timp partial de o ora pe zi, se acorda anual si este de 21 de zile lucratoare daca in contractul colectiv de munca aplicabil nu este prevazuta o clauza mai favorabila salariatului.
 
Daca salariatul ar fi lucrat numai o zi pe saptamana s-ar fi aplicat regula proportionalitatii cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, ori salariatul lucreaza zilnic o ora ceea ce ii confera dreptul de a beneficia de concediu de odihna ca si salariatul care lucreaza cu norma intreaga.
 
Totodata, conform art. 106 din Codul muncii, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
 
Numai drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
 
In consecinta, salariatul angajat cu o ora pe zi va beneficia de concediu de odihna la fel cu salariatul angajat cu norma intreaga deoarece concediul de odihna nu se acorda pe ore ci pe zile iar ziua de munca a salariatului angajat cu o ora pe zi este de o ora.
 
O noutate importanta introdusa prin Legea 283/2022!
 
Incepand cu 22 octombrie 2022, salariatul are dreptul la concediu de ingrijitor in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
 
Care este durata acestui nou tip de concediu?
Poate fi prelungita aceasta durata? In ce conditii?...mai multe detalii AICI >>>

 
In ceea ce priveste salariatul angajat cu o ora pe saptamana
 
Astfel, cum am aratat mai sus, concediul de odihna se acorda raportat la numarul de zile cat lucreaza salariatul pe an si nu la numarul de ore. Salariatul angajat cu o ora pe zi beneficiaza de acelasi numar de zile de concediu de odihna cu salariatul care lucreaza 8 ore pe zi.
 
Salariatul care lucreaza o zi pe saptamana, o ora sau 8 ore, nu are importanta, va avea durata concediului de odihna de 4 zile pe an.
 
21 zile co/an : 12 luni pe an = 1,75 zile co/luna
1,75 zile co/luna : 21 zile /luna = 0,083
0,083 x 4 zile pe luna = 0,333 zile CO/luna
0,333 x 12 luni/an = 3,999 zile CO/an
 
In raporturile de munca drepturile intotdeauna se rotunjesc in favoarea salariatului. In concluzie, salariatul va beneficia de 4 zile de concediu de odihna pe an.
 
In ceea ce priveste salariatul angajat cu o ora pe luna, folosind metoda de calcul de mai sus acesta va avea dreptul la o zi de concediu pe an.
 
Un raspuns valabil in ianuarie 2023, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]