"Pentru un salariat cu timp partial 1h/ zi, cate zile de concediu de odihna/ an este obligata sa ii acorde societatea? Dar daca are norma de 1h/ luna, respectiv 1h/ saptamana? Pentru un program de 8h/zi salariatul ar fi beneficiat de 21 zile concediu."
Raspunsul specialistului:
In ceea ce priveste salariatul angajat cu o ora pe zi
Daca salariatul comparabil beneficiaza beneficiaza de un concediu anual de 21 de zile lucratoare, salariatul angajat cu o ora pe zi va beneficia tot de 21 de zile lucratoare.
Art. 145 din Codul muncii, republicat, stabileste ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM ) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat.
In concluzie, concediul de odihna pentru salariatul angajat cu contract individual de munca cu timp partial de o ora pe zi, se acorda anual si este de 21 de zile lucratoare daca in contractul colectiv de munca aplicabil nu este prevazuta o clauza mai favorabila salariatului.
Daca salariatul ar fi lucrat numai o zi pe saptamana s-ar fi aplicat regula proportionalitatii cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, ori salariatul lucreaza zilnic o ora ceea ce ii confera dreptul de a beneficia de concediu de odihna ca si salariatul care lucreaza cu norma intreaga.
Totodata, conform art. 106 din Codul muncii, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
Numai drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
In consecinta, salariatul angajat cu o ora pe zi va beneficia de concediu de odihna la fel cu salariatul angajat cu norma intreaga deoarece concediul de odihna nu se acorda pe ore ci pe zile iar ziua de munca a salariatului angajat cu o ora pe zi este de o ora.
O noutate importanta introdusa prin Legea 283/2022!
Incepand cu 22 octombrie 2022, salariatul are dreptul la concediu de ingrijitor in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
Care este durata acestui nou tip de concediu?
In ceea ce priveste salariatul angajat cu o ora pe saptamana
Astfel, cum am aratat mai sus, concediul de odihna se acorda raportat la numarul de zile cat lucreaza salariatul pe an si nu la numarul de ore. Salariatul angajat cu o ora pe zi beneficiaza de acelasi numar de zile de concediu de odihna cu salariatul care lucreaza 8 ore pe zi.
Salariatul care lucreaza o zi pe saptamana, o ora sau 8 ore, nu are importanta, va avea durata concediului de odihna de 4 zile pe an.
21 zile co/an : 12 luni pe an = 1,75 zile co/luna
1,75 zile co/luna : 21 zile /luna = 0,083
0,083 x 4 zile pe luna = 0,333 zile CO/luna
0,333 x 12 luni/an = 3,999 zile CO/an
In raporturile de munca drepturile intotdeauna se rotunjesc in favoarea salariatului. In concluzie, salariatul va beneficia de 4 zile de concediu de odihna pe an.
In ceea ce priveste salariatul angajat cu o ora pe luna, folosind metoda de calcul de mai sus acesta va avea dreptul la o zi de concediu pe an.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajutorul pentru nastere si contributia la pensia facultativa in perioada CCCIntrebare: Societate comerciala A din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va intra in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Locul de munca la sediul clientuluiIntrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<