Angajatorul are voie sa modifice timpul de lucru al angajatului cu mentinerea aceluiasi salariu?

Adela Simonescu
Adela Simonescu
07 Octombrie 2015
07 Octombrie 2015
Adela Simonescu
Adela Simonescu
program de lucrudurata timpului de muncadurata timp de muncatimp de muncaprogram de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Angajatul detine un contract individual de munca cu program de lucru zilnic, cate 6 ore pe zi. I-am propus un program de lucru de 8 ore pe zi insa nu ii putem majora salariul. In schimb, va avea alte beneficii notabile, precum bonusuri lunare. Cum vom justifica schimbarea programului de lucru cu pastrarea salariului?"

Iata mai sus intrebarea adresata de un angajator in atentia specialistilor in legislatia muncii.

Raspunsul este cat se poate de simplu! Daca salariatul este de acord sa lucreze 8 ore pentru aceeasi suma de bani, se poate modifica durata timpului de munca prin act aditional la CIM.

Salariatul trebuie sa isi dea acordul cu privire la aceasta modificare. Va fi informat cu privire la consecintele schimbarii, se va realiza actul aditional care sa prevada modificarea duratei de lucru si odata cu semnarea acestui act de catre ambele parti, se va produce modificarea dorita.

Tinem cont de faptul ca in Codul Muncii se prevede faptul ca angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Dar cu exceptia situatiilor prevazute la art. 48, orice element al contractului individual de munca poate fi modificat numai cu acordul partilor.

La final, vom tine cont de regula ca artile pot stabili modificarea oricarui element al contractului individual de munca. Niciuna dintre parti nu trebuie sa fie ingradita in luarea unei decizii. Angajatorul nu trebuie sa abuzeze de autoritatea sa iar angajatul trebuie sa fie la randul sau de buna credinta.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]