Implementarea muncii de tip on-call. Exista un cadru legal in Romania? Ce prevede Codul Muncii

Ioana Pavel
Ioana Pavel
18 Februarie 2022
18 Februarie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
munca on callpolitica on callon call salariati
Implementarea muncii de tip on-call. Exista un cadru legal in Romania? Ce prevede Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Implementare politica on-call. Se doreste ca fiecare dintre cei 7 angajati, sa faca prin rotatie, munca tip "on-call". Mai exact, timp de 7 zile, dupa terminarea programului normal, sa fie la dispozitie pentru a rezolva potentiale probleme tehnice. Fiecare angajat ar urma sa lucreze asa, o data la 7 saptamani. Timpul efectiv lucrat se va plati ca si ore suplimentare, iar pentru disponibilitate de a fi "on-call" se va primi de asemenea un bonus. Insa, avem un cadru legal pentru ca un salariat sa fie on call timp de 7 zile?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
Codul muncii nu reglementeaza situatia expusa de dvs, si anume restrictionarea timpului liber al salariatului. Chiar in lipsa unei reglementari legale exprese, situatia expusa de dvs este posibila aplicand reglementarile legale privind timpul de lucru cuprinse in Codul muncii, dar si practica Curtii de Justitie Europene.
 
Perioada in care salariatii sunt la dispozitia angajatorului in sensul ca acesta le poate solicita sa se deplaseze la sediul societatii sau la client, de regula nu constituie timp de lucru. Dar daca salariatilor li se solicita sa deplaseze la sediul societatii sau la client intr-un timp foarte scurt intreaga perioada de restrictie reprezinta timp de lucru.
 
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a statuat in 21 februarie 2018 in cauza C-518/15 Matzak ca prevederile Directivei 2003/88 trebuie interpretate in sensul ca timpul de garda pe care un lucratoril petrece la domiciliu cu obligatia de a raspunde la apelurile angajatorului sau intr-un interval de opt minute restrange in mod semnificativ posibilitatile de a avea alte activitati, astfel incat trebuie sa fie considerat „timp de lucru”.
 
In consecinta:
 
1.Perioada in care salariatul revine la locul de munca si presteaza activitate, dupa terminarea programului de lucru, la solicitarea angajatorului, constituie ore suplimentare.
 
2. Daca salariatului i se pretinde sa ramana la domiciliu, disponibil pentru eventuale solicitari din partea angajatorului, aceasta perioada face parte din timpul de odihna. Prin exceptie perioadele in care salariatul se afla la domiciliu constituie timp de munca daca acestuia i se impune  obligatia de a reveni la locul de munca intr-un interval foarte scurt. Durata acestui interval se apreciaza de la caz la caz, dar de principiu,daca este atat de scurt incat salariatul nu are niciun grad de libertate pentru exercitarea activitatilor specifice timpului liber, perioada respectiva va constitui timp de lucru.
 
Astfel, se poate mentiona in contractul individual de munca o clauza de tipul celei la care faceti referire insa trebuie sa reglementati toate aspectele ramanerii salariatului la dispozitia angajatorului cum ar fi intervalul de timp in care salariatul are obligatia sa se prezinta la locul de munca socotit din momentul solicitarii, suma de bani pe care angajatorul se obliga sa o plateasca salariatului pentru faptul ca timpul sau liber este restrictionat, etc. 
 
ATENTIE!
 
Fireste ca este necesar ca salariatul sa fie remunerat pentru ca timpul sau liber este restrictionat.
 
Presupunand ca intervalul de timp in care are obligatia sa se prezinte la sediu sau la clienti permite salariatului exercitarea activitatilor specifice timpului liber, acesta va fi remunerat cu un spor/compensatie negociat de parti, iar perioada respectiva nu constituie timp de lucru. In plus, in perioada in care salariatul presteaza activitate fiind chemat de angajator, acesta va fi platit cu drepturile salariale cuvenite si sporul de munca suplimentara.
 
 
Un raspuns valabil la data de 14.12.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]