Analizam situatia unei persoane ce lucreaza la spital 12 ore cu 24 de ore liber. Dorim sa stim daca persoana in cauza se poate angaja si la alt loc de munca concomitent si sa lucreze 8 ore pe zi in intervalul in care este liber la primul loc de munca?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii:
In primul rand, mentionam ca in Codul muncii nu de face distinctie intre diferitele tipuri de contracte de munca incheiate de o singura persoana, asadar acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.
Atentie! Reamintim faptul ca in Codul muncii se reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator sau la mai multi angajatori in baza mai multor contracte individuale de munca.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Cu privire la timpul de lucru, prevederile din Codul muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca.
Tinem cont de prevederileart. 112 alin. (1) din Codul muncii. Astfel, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. La art. 114 alin. (1) din Codul muncii se prevede ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare iar alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Asadar, salariatii pot presta munca suplimentara in temeiul unui singur contract de munca fara a depasi 48 de ore pe saptamana.
Codul muncii nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.
In acest sens, prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca. In cazul unui cumul de functii, interdictia referitoare la cele 40 si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate.
Totodata, legislatia muncii nu instituie obligatia existentei unei pauze intre munca prestata in temeiul a doua sau mai multe contracte individuale de munca.
Prin urmare, nu exista o limita a numarului de ore pe zi prestate de o singura persoana la angajatori diferiti.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro