Contractul de Munca NU trebuie sa aiba perioade egale in fiecare zi

11 Iunie 2012
11 Iunie 2012
Codul munciiprogram inegal de muncatimp de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Multa lumea isi doreste sa opteze pentru program inegal in cazul unui CIM in care angajatul desfasoara activitati de 40 ore pe luna. Spre exemplu, 1 zi - 8/ore, 2 zi - 0 ore, 3 zi - 2 ore, etc, pana cand insumate orele ajung la 40 ore pe luna. Intrebarea care se pune este, evident, daca acest lucru este legal.
 
Potrivit art. 103 din Codul muncii , republicat, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
 
Astfel, in situatia in care numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil, contractul individual de munca este cu timp partial.
 
Codul muncii nu are in vedere raportarea la o durata zilnica de lucru, ci vizeaza calculul saptamanal sau ca medie lunara a numarului de ore in care se presteaza munca. De aceea, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara, nu zilnic.
 
Rezulta ca in cazul unui contract individual de munca cu timp partial nu este obligatoriu ca programul de lucru sa fie stabilit astfel incat salariatul cu fractiune de norma sa presteze activitate zilnic sau saptamanal dar norma sa de munca nu trebuie sa atinga limita de 40 de ore pe saptamana sau 170 de ore pe luna.
 
Asadar, potrivit dispozitiilor Codului muncii nu exista obligativitatea desfasurarii muncii in baza unui contract individual de munca cu timp partial dupa un program stabilit la un numar egal de ore de lucru pe zi, astfel incat consideram ca este posibil un program de lucru inegal in cazul acestui tip de contract.
 
Insa, trebuie sa tineti cont de prevederile art. 105 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, potrivit carora contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), si elementele durata muncii si repartizarea programului de lucru.
 
In baza acestei dispozitii legale, in contract invidual de munca cu timp partial se va inscrie in mod obligatoriu atat durata muncii, cat si programul de lucru.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]