OUG 937/2018 stabileste ca cei care au studii superioare si au o vechime de cel putin un an in acest domeniu vor avea un salariu minim brut pe economie de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14.044 lei/ora....mariri salariale in 2019 >>>
Peste jumatate dintre angajatorii care au raspuns unui sondaj organizat de BestJobs au declarat ca, in urma cresterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, vor lua masuri pentru reducerea cheltuielilor cu personalul. Sondajul BestJobs a fost efectuat in perioada 23 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019 pe un esantion de 1.411 utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban, si pe un esantion de 382 companii mici, medii si mari din Romania.
Astfel, aproximativ un sfert dintre angajatori iau in calcul reduceri de personal, fie prin comasarea anumitor functii/responsabilitati, fie prin restructurarea anumitor pozitii sau prin automatizarea de procese care ar elimina resursa umana aferenta, iar alti 14% analizeaza restrangerea pachetelor de beneficii extra-salariale.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Diurna legala in Romania si in strainatate
Inghetarea cresterilor salariale, pentru 12% dintre companiile romanesti
Pentru 12% dintre companii, majorarea salariului minim va determina cel mai probabil inghetarea altor cresteri salariale planificate la nivel de companie pentru acest an. Restul de 49% nu prevad vreun impact pe care salariatii sa il resimta.
Angajatorii continua procesul de recrutare si in 2019, atat pentru pozitii noi, cat si pentru acoperirea pozitiilor existente pe care se inregistreaza fluctuatii de personal. Cei mai multi angajatori (44%) estimeaza ca vor deschide pana in 10 pozitii noi in primul semestru din 2019, iar 37,2%, intre 10 si 50 de pozitii, existand totodata si cazuri unde vor fi deschise peste 100 de pozitii.
O treime dintre pozitiile noi vor fi acoperite de un singur candidat, in timp ce pentru aproximativ jumatate companiile cauta sa recruteze intre 2 si 5 angajati. Desi angajatii spera la salarii mai mari de la viitorul job, cei mai multi angajatori (46,5%) spun ca ofertele salariale ale companiei vor fi similare celor din 2018. Numai un sfert dintre companii spun ca vor oferi un salariu mai mare cu pana la 5%, alti 16,3% vor creste ofertele salariale cu 6-9%. Exista insa si angajatori pregatiti sa ofere salarii cu 10-15% mai mari noilor angajati anul acesta (7%) sau chiar cu 20% mai mari (2,3%), conform BestJobs.
Ce beneficii extra-salariale vor oferi angajatorii in 2019?
Este demn de mentionat ca, in ceea ce priveste beneficiile extra-salariale noi pe care le vor oferi salariatilor in acest an, companiile au precizat ca acestea vor fi: petreceri pentru angajati (11,7%), teambuilding-uri (10,7%), prime pentru ocaziile speciale (10,2%), bonuri de masa (10,2%), abonamente la clinici medicale private (8,8%), cursuri si training-uri de dezvoltare personala (8,3%).
Angajatorii nu sunt inca deschisi fata de un program de munca flexibil, asa ca doar 5,4% declara ca vor oferi program flexibil, iar mai multe zile de concediu de odihna vor fi acordate de catre 3,4% dintre respondenti. Alte beneficii in 2019: transport gratuit, fructe si/sau cafea gratuite la birou, abonamente la sali de sport etc.
ATENTIE!
Iti punem la dispozitie 950 de pagini de legislatie comentata va ajuta sa cunoasteti Codul Muncii 2019 de la A (angajari) pana la Z (zile libere platite). O baza de date fara concurenta.
CD Consilier – Codul Muncii. Cel mai util instrument pentru rezolvarea problemelor dvs >>>