"Va rog sa imi spuneti care este numarul de ore suplimentare pe care un angajat in constructii poate sa il efectueze intr-o luna? (exemplu in IANUARIE 2022 norma este de 160 ore pe luna si el a lucrat 212 adica 52 ore suplimentare e corect?)"
Raspunsul specialistilor:
In conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 Codul muncii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, art. 114, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv
orele suplimentare.
Codul muncii prevede la art. 114 alin.(2), (3) si (4) ca prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Aceasta perioada de referinta poate fi si de 6 luni, daca este negociat prin contractul colectiv de munca si cu derogare perioada de referinta poate ajunge pana la maxim 12 luni.
Prin urmare, de regula, pornind de la premisa ca intr-o luna sunt 4 saptamani, numarul de ore de munca, inclusiv cele suplimentare, poate fi, in luna ianuarie, de 192 de ore (160 + 32 ore suplimentare).
Insa, pot fi efectuate mai multe ore suplimentare intr-o luna, daca, intr-un termen de referinta de 4 luni calendaristice, media orelor de munca nu depaseste 48 de ore / saptamana.
Prin urmare, in conditiile in care salariatul respectiv a efectuat in ianuarie mai multe ore suplimentare, trebuie sa stabiliti programul de asa maniera incat in alte luni sa nu efectueze ore suplimentare, iar pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, pe care o stabiliti dumneavoastra (de ex.: decembrie 2021 – martie 2022 sau ianuarie-aprilie etc), media orelor de munca sa nu depaseasca 48 ore/saptamana.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<