Jurnal HR: Cum arata viitorul pentru managementul resurselor umane

Maria Nicutar
Maria Nicutar
23 Noiembrie 2015
23 Noiembrie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
managementul talentelormanagementul resurselor umanemotivarea resurselor umaneengagementResurse Umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Motivarea resurselor umane, strategii de engagement a angajatilor, managementul talentelor, strategii de flexibilizare a programului de lucru... Iata doar cateva dintre conceptele pe care vom miza din ce in ce mai mult in viitor.

Un aspect deosebit de important in materie de MRU (Managementul Resurselor Umane) este faptul ca din ce in ce mai multi angajatori vor investi in mod consolidat in departamentul de Resurse Umane. Desi nu reprezinta un departament care sa aduca incasari propriu-zis, el reprezinta o conducta de bani care sustine compania prin valoarea talentelor atrase si retinute. Indirect, departamentul de resurse umane reprezinta cea mai sigura cale prin care in companie intra capital uman care va consolida cifra de afaceri a companiei si brandul acesteia.

Mai mult, viitorul arata bine pentru angajatorii care imbratiseaza ideea de a acorda mai multa autonomie angajatilor. Au trecut de mult timp vremurile in care managerii erau simpli controlori ai activitatii lucratorilor. Nu mai dam comenzi si ordine. Inspiram oamenii sa actioneze pe baza unei viziuni comune. Le oferim instrumentele de lucru de care au nevoie pentru a face performanta in domeniul lor de referinta. Le aratam ce rezultate ne dorim si le oferim libertate in a-si alege drumul pe care il considera optim pentru a le obtine.

In acelasi timp, viitorul MRU va implica eforturi din ce in ce mai mari de consolidare a culturii organizationale in toate companiile, indiferent de industria de care acestea apartin. Ceea ce astazi pare sa existe doar in multinationale, in viitor vom avea avea negresit in orice companie, indiferent de calibru, cifra de afaceri si domeniul de referinta. Este liantul invizibil intre membrii unei organizatii, ceea ce defineste suma valorilor si principiilor in functie de care angajatii si conducerea se ghideaza.

De asemenea, tinem cont de faptul ca mult accent va fi pus in viitor pe  flexibilizarea programului de lucru si pe acceptarea muncii la domiciliu ca strategie exceptionala de crestere a productivitatii in firme si companii. Deja sunt numeroase companii in care angajatilor li se ofera posibilitatea de a-si realiza activitatea profesionala de la domiciliul personal. Studiile arata ca nivelul productivitatii si satisfactiei salariatilor creste in mod clar atunci cand li se ofera libertatea de a-si alege locul de munca.

Nu in ultimul rand, foarte multi profesionisti se orienteaza catre locuri de munca lipsite de rutina, unde pot avea partea de provocari profesionale, progres, formare profesionala de calitate si unde pot lucra alaturi de leaderi adevarati. De asemenea, profesionistii doresc din ce in ce mai mult sa realizeze activitati profesionale prin care sa contribuie in mod proactiv la bunastarea societatii si mediului inconjurator.

Lucrurile se schimba si semnele ne arata ca in viitorul cel mai apropiat vom vedea o cu totul alta fata a managementului resurselor umane. Regula de aur ramane aceeasi: sa ne adaptam la ceea ce candidatii si angajatii nostri cer fiindca sunt din ce in ce mai talentati si migreaza din ce in ce mai usor. Companiile care vor avea partea de cel mai mult succes sunt cele in care talentul profesional este la el acasa.




NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]