Motivarea resurselor umane: Cat de importanta este aprecierea si cum ne-o aratam in mod corect?

motivarea resurselor umaneapreciere fata de angajatiapreciere angajatimotivare angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Motivarea resurselor umane reprezinta unul dintre cele mai importante investitii pentru a obtine rezultate incredibil de puternice in contul oricarei afaceri, firme, companii, organizatii. In mod clar, daca nivelul de motivare a angajatilor vostri este ridicat, nivelul de eficienta si performanta va fi ridicat.

Iata cateva sfaturi esentiale, extrase din ghidul "Totul despre Motivarea Resurselor Umane":

Apreciati performantele
Aprecierile facute in mod curent duc la performante mult mai ridicate din partea angajatilor.
Daca aprecierea este pur ocazionala si motivele nu sunt precizate, angajatii vor fi dezamagiti. Spre exemplu, daca la o petrecere intreaga echipa este laudata si nu se aminteste contributia fiecaruia in parte, efectul ei asupramotivarii este nul.

Iata mai jos cateva modalitati de a va exprima aprecierea.
Exprimati-va recunostinta in stransa legatura cu realizarile
Exprimati-va recunostinta numai atunci cand este cazul, mentionand realizarile. Daca laudati prea frecvent, nu veti mai fi luat in serios. In plus, angajatii, nu vor mai face diferenta intre aprecierea corecta, reala a valorilor si cea conjuncturala.

Gasiti legaturi concrete intre apreciere si performante
Exprimati-va intotdeauna aprecierea numai in relatie concreta cu performantele obtinute.
– De exemplu, daca in prim-plan este vorba despre o imbunatatire calitativa, nu discutati posibilele economii de costuri.
Angajatul este mandru de ceea ce a obtinut, si nu de ceea ce ar putea sa obtina.
– Justificati-va lauda.Numai atunci angajatii vor vedea ca ati luat intr-adevar cunostinta de performantele inregistrate.
– Lauda adusa cu intarziere lasa impresia ca nu ati luat succesul in serios si ca v-ati exprimat aprecierea numai la indicatiile
unei alte persoane.

Fiti atent la situatia concreta
– Daca o echipa presteaza activitati de succes, puneti accentul pe valoarea cooperariimembrilor ei. Fiti concret in constatarea
lucrurilor care au dus la o colaborare buna.

Laudati performantele unuimembru al unei echipe numai de fata cu toti ceilalti membri, daca intre acestia este o atmosfera
armonioasa.

– Pentru a nu da nastere la invidie, purtati separat o discutie cu angajatul care inregistreaza performante greu de atins
de catre ceilalti. Acelasi lucru este valabil si in cazul angajatilor cu capacitati scazute si pe care doriti sa-i laudati pentru a-i incuraja.
– Nu evitati lauda spontana atunci cand se iveste ocazia, indiferent daca sunt sau nu colegi de fata. Fiti sigur ca angajatii vor recunoaste spontaneitatea si vor sti sa o aprecieze.

Apreciati si parti mici dintr-un proiect complex
Nu asteptati marea reusita. Laudati si pasii mici. Astfel, in cazul unui proiect cu termen lung, angajatii isi pot mentine entuziasmul si pot fi incurajati.

Aratati interes pentru fiecare angajat in parte
Daca performantele sunt legate de prestarea multor ore suplimentare, va veti dovedi implicarea daca va interesati de reactia familiei si a prietenilor.

Faceti cunoscuta lauda primita din partea altor persoane
Comunicati-le subalternilor si colegilor dvs. lauda primita de la clienti sau de la alte persoane din conducere pentru munca desfasurata de ei.

Folositi diferite instrumente de apreciere
Pe langa lauda exista si alte instrumente eficiente, care exprima in mod indirect aprecierea valorii. De exemplu:
– Daca prin performantele inregistrate un angajat lasa sa se vada ca poate purta o mai mare raspundere, angajandu-se intr-un proiect mai complex, vorbiti cu el despre perspectivele de dezvoltare.
– Apelati in anumite situatii la sfatul unui angajat cu experienta. Acesta isi va da seama ca-i sunt apreciate cunostintele si se va simti stimat.
– Acordati recompense materiale sau de alta natura. Alternative la recompensa pecuniara sunt micile cadouri spontane: de exemplu, organizati sarbatorirea reusitei, oferiti flori sau carti.

sursa: "Totul despre motivarea resurselor umane"

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
motivarea resurselor umaneapreciere fata de angajatiapreciere angajatimotivare angajati

Data aparitiei: 13 Februarie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Motivarea resurselor umane: Cat de importanta este aprecierea si cum ne-o aratam in mod corect? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]