Modul in care functioneaza motivarea nu este atat de clar ca in cazul unui motor sau al unui program de calculator. Motivarea unei persoane depinde de caracterul, de educatia si de conditiile ei de viata.
Faceti diferenta intre motivarea interioara si cea exterioara
Diferenta intre motivarea interioara (din proprie initiativa) si cea exterioara (din afara) va ajuta sa intelegeti mai bine cum se manifesta puterea de a actiona in comportamentul uman.
Motivarea interioara: Acesta este impulsul pe care fiecare dintre noi il simte in interiorul sau. Aici sunt implicati o serie de factori, cum ar fi: constrangerea, vointa, dorinta, aspiratia. O activitate motivata din interior este realizata de o persoana cu initiativa proprie (cu automotivare).
Motivarea exterioara: Acesta este impulsul care vine din exterior si se reflecta in comportamentul nostru. Aici se intalnesc notiuni cum ar fi imbold sau recompensa.
Acceptati limitele influentei
Evident ca puteti influenta mai bine motivarea exterioara decat pe cea interioara. Dar cadrul de influenta este limitat.
Un angajat care pana acum a indeplinit numeroase sarcini fara nici o greseala si a lucrat cu toata energia de care dispunea, poate avea la un moment dat un comportament instabil. In unele zile poate lucra mai incet si superficial, iar in altele poate avea din nou o mare capacitate de munca.
Angajatii nu pot fi dirijati precum niste marionete. Daca lucreaza cu sau fara placere, este, in cele din urma, decizia lor. Fiecare angajat are o personalitate independenta, are un trecut propriu si o viata personala in afara serviciului.
Sursa: Managementul Resurselor Umane: Eficienta, Rentabilitate, Profit