Atentie mare la faptul ca o concediere pentru necorespundere profesionala nu a fost niciodata simpla. Sunt numeroase situatii care apar atunci cand angajatorul invoca necorespunderea profesionala. De la simple neintelegeri si pana la litigii de munca, sunt doar cativa pasi.
Singura solutie a angajatorului este sa respecte lege. Pentru aceasta, trebuie sa o cunoasca si sa o interpreteze in mod corect.
Atentie la obiectivele de performanta si regimul acestora:
1. Se includ in contractul individual de munca sau prin act aditional cu clauza de obiectiv. Cu alte cuvinte, obiectivele de performanta trebuie acceptate de salariat. Nu vor fi statornicite prin decizie unilaterala a angajatorului pentru ca apoi se va pune problema consecintelor nerealizarii lor.
2. Obiectivele de performanta sunt unice, de la un salariat la altul. Acestea nu se includ in regulamentul intern. Ele se includ in contractul individual de munca si se pliaza pentru fiecare salariat in parte.
3. Nu confundati criteriile de evaluare cu obiectivele de performanta. Sunt doua notiuni diferite.
4. Daca angajatorul constata faptul ca obiectivele de performanta nu au fost indeplinite de salariat desi acesta si-a indeplinit toate sarcinile cu toata determinarea, atunci este clar ca obiectivele trebuie recalibrate. Nu sunt rezonabile si realiste.
De asemenea, daca angajatorul constata ca mai multi salariati cu obiective de performanta similare nu le pot realiza, din nou acestea trebuie modificate.
5. Clauza de obiectiv trebuie sa faca in mod obligatoriu obiect al drepturilor salariatului la informare la angajare.
6. Nu se retin bani din salariu daca obiectivele de performanta nu sunt indeplinite.
7. Nu se admit penalizarile financiare daca obiectivele de performanta nu sunt indeplinite.
8. Neindeplinirea obiectivelor de performanta nu va face obiectul unei cercetari disciplinare. Obiectivele de performanta tin de competenta salariatului si de corespunderea sa profesionala, nu de conduita sa disciplinara.
9. Obiectivele de performanta indeplinite pot duce la promovari si majorari salariale, toate aceste elemente fiind negociate si inserate in clauza de obiectiv.
10. Obiectivele de performanta nu vor duce automat la concediere pentru necorespundere profesionala. Urmati toti pasii pentru a dispune acest tip de concediere. Evaluarile periodice joaca un rol esential.
11. Obiectivele de performanta se stabilesc in functie de fisa postului salariatului in cauza, in functie de competentele si abilitatile sale, in functie de necesitatile organizatiei, tinand cont de tendintele de dezvoltare ale departamentului din care acesta face parte, luand in considerare strategiile de HR si tot ce tine de managementul carierei salariatului in parte.
12. Obiectivele de performanta trebuie sa fie realiste, rezonabile, sa fie impuse cu alocarea resurselor necesare pentru a fi indeplinite si cu un termen de realizare realist.
Iata in randurile de mai sus doar o mica parte dintre aspectele pe care trebuie sa le cunoastem despre obiectivele de performanta. Reprezinta mai mult un teritoriu al managerilor de resurse umane insa pot deveni si subiect foarte apropiat departamentului juridic daca sunt folosite in mod incorect de catre angajatori. Acestia nu trebuie sa stabileasca obiective de performanta in mod sicanator, nici pentru a facilita o concediere pentru necorespundere profesionala sau obiective care sa duca la burnout, o notiune din ce in ce mai importanta pentru specialistii HR si SSM.
Mult succes in managementul resurselor umane!