Avem sefi cel putin 30-40 de ani pana cand iesim la pensie. Aici discutam despre o medie pe care nu o putem ignora. Si daca tot lucram cu ei cca. 8 ore pe zi, macar sa fie un timp productiv, eficient, care sa curga lin si fructuos pentru toata lumea.
Din pacate, aici intervine o preconceptie complet dezarmanta pentru succesul echipelor. Sefii sunt groaznici, toti sau absolut toti. Una din doua...
Adevarul este ca exista doua categorii de sefi. Unii sunt groaznici si nu au ce cauta pe posturile pe care le ocupa. Mai sunt si superiori pe care ii poti transforma in cei mai buni mentori ai tai.
Regulile de aur de care sa tii cont pentru a construi o relatie exceptionala cu seful tau:
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Fa-l mandru
Cat timp esti in subordinea lui, tu reprezinti proiectul lui, fie ca iti place sau nu aceasta asociere. Orice angajat nou in echipa reprezinta o investitie pe care el a facut-o, un risc pe care si l-a asumat, o decizie luata la un moment dat.
Fa-l mandru de decizia lui. Asta implica, in mod evident, munca din partea ta. Fa-ti treaba asa cum ai vrea sa fie evaluata.
Am auzit foarte des superiori care isi lauda subordonatii. Unii sunt laudati doar ca strategie de motivare si retentie. Unii sunt laudati in mod sincer si se simte cand sefii spun cu toata bucuria ca angajatii acestia fac treaba buna in echipa lor.
Fii mana lui dreapta si un om-cheie in echipa
Cand obiectivele echipei sunt atinse, succesul este de partea tuturor. Evident, presupunem ca echipa detine obiective care contribuie in mod direct si indirect la dezvoltarea ta profesionala.
Ofera rezultate bune, fa parte din echipa, ofera-ti ajutorul, pune umarul si la eforturile depuse de ceilalti si vei deveni un om-cheie, un liant puternic pe care echipa se bazeaza, implicit seful tau.
Avem in randul nostru multi tehnicieni de exceptie, executanti scoliti la cele mai bune universitati din lume. Si totusi, asta nu a fost niciodata de ajuns... Problema este ca nu ne trebuie doar executanti, ci oameni de echipa, care sa creeze legaturile necesare pentru ca departamentul sa functioneze rapid, eficient, sustenabil.
Actioneaza corect si integru fata de el, fata de tine, fata de echipa
Daca stii ca esti platit sub nivelul corect pentru proiectele pe care le ai in subordine, spune acest lucru si solicita o discutie deschisa.
Daca ti-ai atins obiectivele si pentru acest lucru ti-a fost promisa o promovare la angajare, spune-o. Mergi si solicita promovarea promisa. Tine-te de cuvant si cere acelasi lucru de la superiorii tai.
Daca tu nu te respecti, nimeni nu te va respecta. Daca tu nu iti aperi drepturile, nimeni nu o va face pentru tine. Daca tu nu refuzi proiectele care nu iti asigura progres profesional, nimeni nu o poate face pentru tine. Toate acestea inseamna sa fii corect fata de tine.
Sefii au nevoie de oameni care sa faca performanta alaturi de ei, sa fie oameni-cheie si de sprijin, de incredere.
Sa gandim la rece...
Cata incredere sa ai intr-un angajat care spune orice numai sa te multumeasca? Cata incredere sa ai intr-un angajat care toarna activitatea colegilor? Cata incredere sa ai intr-un angajat care renunta la viata sa personala ca sa stea peste program sa iti demonstreze ca este un om de nadejde?
Personal, nu am avut si nu o sa am niciodata incredere in angajatii scosi din tipla, care par perfecti. Adevarul este ca daca ii iei la puricat, nu sunt asa de perfecti pe cat par. Sunt marionete care se lasa modelate in mainile celor in care se afla la acel moment. Si acesta nu este niciodata un lucru valoros pentru nicio companie.
Sa aveti incredere in voi insiva, curaj profesional si cariere stralucite!