Potrivit datelor furnizate de Organizatia Internationala a Muncii, femeile apartinand minoritatilor etnice se confrunta cu dubla discriminare la locul de munca, fiind dezavantajate atat din cauza rasei lor, cat si din cauza sexul acestora. Multe dintre femeile din acesata categorie, nu au sansa sa treaca nici de etapa selectarii CV-ului in cazul aplicarii pentru un job pur si simplu din cauza numelor lor.
De exemplu, cand absolventa de universitate, Jorden Berkeley, 22 ani, a inceput sa aplice pentru un loc de munca, a fost surprinsa sa nu primeasca nici macar un raspuns. Nascuta in Regatul Unit, din parinti proveniti din zona Caraibelor, ea nu si-a imaginat niciodata ca numele ei ar putea fi o problema. Dar, un consilier in cariera i-a sugerat sa isi foloseasca in aplicatii numele de Elizabeth, care suna mult mai englezesc.
"Am fost surprinsa de ceea ce mi-a spus, dar mi-am pus si numele mijlociu in CV. Am inceput sa primesc raspunsuri, nu neaparat oferte de locuri de munca, dar am plecat de la nimic si am ajuns pana la a obtine interviuri. Acest lucru mi-a deschis ochii. Am vorbit cu prietenii si familia si este o practica destul de comuna. Am citit, de asemenea, rapoarte despre femei musulmane care si-au dat jos valul pentru a obtine un loc de munca ", a declarat Berkeley pentru OIM News.
Un raport realizat de Parlamentul din Marea Britanie, „somaj in randul femeilor din Marea Britanie apartinand minoritatilor etnice” arata ca in 2011, rata somajului pentru femeile din cadrul minoritatilor etnice din Marea Britanie a fost putin peste 14 la suta, mai mult decat dublu fata de femeile albe si mai mare decat rata somajului pentru barbatii din randul minoritatilor etnice. Printre femeile pakistaneze si din Bangladesh, somajul a crescut la 20,5 la suta.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
In alte parti ale lumii, in special in America Latina si in parti din Asia, femeile indigene sunt adesea discriminate atunci cand intra pe piata muncii. Uneori, ele sunt ridiculizate si sunt supuse la abuzuri verbale si fizice pentru faptul ca poarta rochiile lor traditionale la locul de munca.
"Femeile indigene din toata lumea se confrunta cu discriminarea, nu doar pe criterii de sex, dar si din cauza lor identitatii lor indigene, etniei, culorii sau convingerilor religioase. Aceasta discriminare multipla este deosebit de evidenta mai ales in situatiile in care femeile, in special femeile tinere indigene, intra si incearca sa avanse pe piata fortei de munca ", spune Jane Hodges, directorul OIM privind egalitatea de gen.
Mai mult de 170 de tari au ratificat Conventia OIM 111 privind non-discriminarea in ocuparea fortei de munca, care dateaza din 1958. Cu toate acestea, ultimul raport al OIM privind egalitatea la locul de munca a constatat ca discriminarea continua sa fie "persistenta si cu multiple fatete," devenind tot mai grava pe masura escaladarii crizei economice mondiala. Discriminarea pe motive multiple devine regula, mai degraba decat o exceptie.
Sursa: OIM