legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Modificarea fisei postului. In ce conditii se poate face si ce prevede Codul Muncii?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
14 Mai 2025
14 Mai 2025
Isabela Alexe
Isabela Alexe
modificare fisa postuluiconditii modificare fisa postului
Modificarea fisei postului. In ce conditii se poate face si ce prevede Codul Muncii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins

Asa dupa cum bine stiti, modificarea fisei postului presupune respectarea anumitor conditii prevazute de Codul Muncii, asa ca nu se poate realiza in orice situatie, tocmai de aceea in cele ce urmeaza explicam pe indelete prevederile legale, in acest sens.

Pentru a stabili complexitatea obligatiilor juridice ce revin angajatorului referitor la fisa postului, este necesar sa subliniem inca o data ce reprezinta postul in organizarea intreprinderii. Postul este definit in Dictionarul explicativ al limbii romane drept functia sau slujba cuiva prezent la datorie pentru indeplinirea atributiilor de serviciu.
 
Asadar, postul nu poate fi desprins de notiunea de functie, de fel al muncii, respectiv de locul muncii. Acestea constituie de altfel si clauze esentiale, obligatorii ale contractului individual de munca, imprumutand urmatoarele caracteristici comune cu notiunile mentionate mai sus:

- postul se caracterizeaza printr-o suma de atributii aferente unei persoane care ocupa o anumita pozitie (functie) in ierarhia unei intreprinderi, pentru care beneficiaza de o remuneratie;
- intre post si felul muncii exista o relatie directa, fisa postului fiind un document anexat la contractul individual de munca prin care se definesc principalele sarcini ce caracterizeaza munca salariatului;

Conditii pentru modificarea fisei postului

Va reamintim ca, asa cum observa si specialistii de la PortalCodulMuncii, modificarea si/sau completarea regulamentului intern se poate face prin:

- act aditional la regulamentul intern;
- decizii ale angajatorului cu acest obiect, care sa respecte regula consultarii prevazute de art. 241 din Codul muncii.

ATENTIE!

In ambele situatii salariatii trebuie informati despre modificarile aduse acestui document (art. 244 din Codul muncii).

De ce? Pentru ca fisa postului constituie element al contractului individual de munca si conform art. 41 alin. (1) din Codul muncii acesta poate fi modificat numai prin acordul partilor.


Atributii suplimentare in fisa postului
 

Regula este ca in temeiul contractului individual de munca (CIM) incheiat cu angajatorul, salariatul presteaza munca pentru care a fost angajat, respectiv munca specifica functiei/ocupatiei prevazute in respectivul CIM si ale carei atributii sunt stabilite in fisa postului. Astfel, consideram ca fisa postului trebuie sa cuprinda atributiile functiei/ocupatiei prevazute in respectivul CIM.

Prin urmare, modificarea elementelor contractului individual de munca necesita acordul salariatului astfel incat, pentru modificarea fisei postului aveti nevoie de acordul salariatului si nu puteti adauga alte atributii la fisa postului fara acordul salariatului, acord ce se considera dat la semnarea actului aiditional de modificare a fisei de post.

Ce prevede Codul Muncii cu privire la modificarea fisei postului

Asa cum se poate observa, la alin. (5) de la art. 17 din Codul Muncii, se prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3), deci si modificarea functiei/ocupatiei conform COR precum si a fisei postului, in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract.

Concret, angajatorul este obligat sa informeze salariatul cu privire la ”d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;”

 

 

Aspecte practice si juridice

Functia/ocupatia, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului constituie unul dintre elementele cu privire la care angajatorul are obligatia sa informeze persoana selectata in vederea angajarii iar potrivit alin. (4) al aceluiasi articol aceste elelemente trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.

Astfel, fisa postului constituie potrivit prevederilor legale citate element al contractului individual de munca.

Potrivit art. 41 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Prin urmare, modificarea elementelor contractului individual de munca necesita acordul salariatului astfel incat, pentru modificarea fisei postului aveti nevoie de acordul salariatului.

Daca salariatul nu semneaza modificarea fisei de post, angajatorul poate desfiinta postul detinut de acesta si va putea infiinta un nou post cu atributiile corespunzatoare.

 

Comandati acum lucrarea pe Stick USB  250 Modele de Fise de Post! Profitati de un pret SPECIAL, de doar 215 lei + 5% TVA 
Asigurati-va ca detineti fisa de post corecta, completa, care gestioneaza total activitatea angajatului!

E gata in doar 5 minute, modelele fiind editabile si adaptabile postului din firma dvs, comanda ACUM >>>

 

Dar, nu intotdeauna modificarile semnalate sunt esentiale asa incat sa duca la desfiintarea postului si infiintarea unui nou post. Tocmai de aceea angajatorii pot avea parte de procese intentate de salariatii concediati pentru astfel de motive.

Modificarea fisei postului unilateral conduce frecvent la litigii si procese intentate de salariati, asa ca specialistii in resurse umane ar trebui sa acorde o deosebita atentie modificarii fisei de post, asigurandu-se in permanenta ca respecta prevederile legale in vigoare.

NOUTATI din Legislatie muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!


Noile prevederi au in vedere reincadrarea fiscala
a diurnei si declararea acestea in D 112!

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea
Diurna legala in Romania si in strainatate!

BONUS: 37 de studii de caz privind acordarea diurnei in situatii controversate, insotite de solutiile specialistilor

Vedeti AICI modificarile explicate >>


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la NOUTATILE
din HR!
Descarcati raportul
"TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]