Daca acestia vor aproba Propunerea Legislativa initiata si aprobata de senatori, se va realiza majorarea plafonului maxim pentru indemnizatia de crestere a copilului, pana la 3.400 de RON.
Va amintim faptul ca plafonul maxim pentru indemnizatia de CCC pentru mamele care aleg sa stea acasa 2 ani este in acest moment de 1.200 de RON.
Plenul Senatului a adoptat marti, 1 septembrie, o propunere legislativa prin intermediul careia se doreste majorarea plafonului de la 1.200 de RON, la suma de 3.400 de RON.
Iata situatia din acest moment, conform OUG nr. 111/ 2010:
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
- daca parintele alege sa stea 1 an acasa, pentru cresterea si ingrijirea copilului, va beneficia de o indemnizatie de 600 - 3.400 de lei.
- daca parintele alege sa stea 2 ani acasa, pentru cresterea si ingrijirea copilului, va beneficia de o indemnizatie de 600 - 1.200 de lei.
Plafonul de 1.200 de lei a fost indelung contestat de parintii care doresc sa stea acasa 2 ani pentru ingrijirea copiilor si care au cotizat peste acest prag.
Prezenta propunere legislativa a fost inregistrata la Senat pentru dezbatere in data de 12 februarie 2015.
In data de 28.04.2015, propunerea a primit aviz favorabil de la Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si in data de 03.06.2015 a fost inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului. Aprobarea senatorilor a fost data pe data de 1 septembrie 2015.
Propunerea legislativa vizeaza modificarea art. 2 alin. (3) din OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
"Cine opta pentru primul an primea 600 lei minim sau 3.400 lei maximum, iar cine opta si pentru al doilea an primea (n.r. in primul an) 600 de lei minimum sau 1.200 de lei maximum. Cel care opta pentru doi ani primea numai 1.200 de lei maxim si era o nedreptate, discriminare. Si am spus: cine opteaza pentru unul sau doi ani trebuie sa primeasca la fel in primul an — intre 600 de lei si 3.400 de lei, indiferent de optiune. Acum vor primi la fel, indiferent cum opteaza. Este o eliminare a unei discriminari, dar este o picatura intr-un pahar cu apa, pentru ca sunt foarte putine mame care au dreptul la 3.400 de lei si opteaza pentru doi ani. In general se intorc la cariera pentru ca au venituri mari", a afirmat Senatorul PNL Mariana Campeanu, citata de Agerpres.
Nu uitati faptul ca indemnizatia de crestere a copilului se acorda ca 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni.
Proiectul aprobat de Senat va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, care detin rol decizional in aceasta situatie.
Atentie la faptul ca prevederile mai sus mentionate nu se aplica in acest moment. Discutam despre o propunere legislativa ale carei prevederi isi vor produce efectul dupa ce vom avea o lege publicata in Monitorul Oficial. Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.
Cititi aici argumentele unei petitii pentru egalizarea plafonului pentru indemnizatia de CCC.
Surse: Camera Deputatilor
Senat
Agerpres