Indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor s-ar putea MAJORA; persoanele cu copii mici sa aiba prioritate la casele de marcat

Isabela Alexe
Isabela Alexe
09 Martie 2023
09 Martie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
indemnizatie crestere copii in crestereprioritate acces case de marcat persoane copii mici
Indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor s-ar putea MAJORA; persoanele cu copii mici sa aiba prioritate la casele de marcat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune in ceea ce ii priveste pe cei cu copii mici, avand in vedere doua noi proiecte de lege depuse recent la Parlament. Este vorba despre 2 propuneri legislative, intocmite de catre deputatii PNL Mara Calista, Florin Alexe si Alin Ignat, care vizeaza cresterea cuantumului indemnizatiei pentru mamele care au nascut, precum si accesul cu prioritate pentru femei insarcinate sau persoane insotite de copii cu varsta pana la 5 ani, la case de marcat, ghisee, etc.
 

Modificarea art. 2 din OUG nr. 110/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

 
Concret, se are in vedere modificarea alineatului 2 al articolului 2 din OUG nr. 110/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, astfel incat cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat 60% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 12.000 lei, adica de 4 ori valoarea salariului minim brut pe tara garantat in plata, observa Agerpres.
 
Va reamintim ca in acest moment cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. 
 

Femeile insarcinate si cele cu copii mici sa aiba prioritate la caserii si casele de marcat

 
In ceea ce priveste cel de-al doilea proiect, se prevede ca femeile insarcinate si/sau persoanele insotite de copii cu varsta de pana la 5 ani au prioritate la casieriile unitatilor comerciale publice si private, precum si la serviciile oferite de acestea, cu exceptia cazurilor in care unitatile respective detin case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enuntate.
 
Proiectul de lege are in vedere ca aceste persoane sa aiba prioritate la casieriile institutiilor publice, precum si la serviciile oferite de acestea femeilor insarcinate, persoanelor insotite de copii cu varsta de pana la 5 ani, cu exceptia cazurilor in care institutiile publice detin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.
 
Angajatii unitatilor comerciale, precum si cei ai institutiilor publice si private au obligatia de a prezenta la casele de marcat sau casierii sau acolo unde se infaptuieste serviciul oferit de acestia afise la vedere, care sa prevada acordarea de prioritate femeilor insarcinate, persoanelor insotite de copii cu varsta de pana la 5 ani, cu exceptia cazurilor in care acestea detin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.
 
In spatiile de parcare de pe langa cladirile institutiilor publice si ale unitatilor comerciale publice si private, precum si in spatiile de parcare organizate vor fi amenajate, rezervate si semnalizate cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai putin de doua locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile insarcinate si/ sau persoanele insotite de copii cu varsta de pana la 5 ani, mai prevede proiectul de lege.
 
Deputatul Alin Ignat a precizat ca proiectul referitor la indemnizatia de crestere a copilului:
 
"Daca vorbim de indemnizatia minima de crestere a copilului, calculul acestei indemnizatii se face prin inmultirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinta. (...) Proiectul nostru propune o modalitate de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% la salariul minim pe economie. Asadar, daca este sa aplicam la salariul minim de astazi, de 3.000 de lei, indemnizatia minima ar ajunge la un cuantum de 1.800 de lei, in loc de aproximativ 1.500 de lei, cat este in prezent. Vorbim in aceasta zona de aproximativ 55.000 de beneficiari, care luna de luna incaseaza aceasta indemnizatie minima", a explicat deputatul PNL.
 
Impactul bugetar se ridica in jurul sumei de aproximativ 300 de milioane de lei. 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]