In acest moment, o femeie poate lucra ca bona doar daca este persoana fizica autorizata sau daca este angajata la o firma specializata in acest sens.
Asa ca ramane ca Parlamentul sa dezbata adoptarea acestui proiect legislativ, iar daca va fi votat favorabil si promulgat de presedintele Iohannis, acesta va intra in vigoare. Ce se va petrece? Va fi modificata in acest fel legea 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona.
Asadar, conform proiectului, o noua categorie de persoane ar putea lucra ca bone. Ne referim la mamele aflate in concediu crestere copil (CCC). Daca acest proiect va trece, aceste femei ar putea sa se ocupe si de ingrijirea altor copii, in timpul concediului.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
"Mamele care au unul sau doi copii si beneficiaza de concediu de crestere a copilului, conform legii, pot primi un copil in ingrijire, altul decat cel propriu/cei proprii, in calitate de bone", se arata in proiectul de lege.
In acest fel, mamele care vor ingriji inca un copil ar putea primi salariul minim pe economie, care va fi asigurat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Consilier - Codul Muncii + abonament 12 actualizari
Daca doriti sa:
- Rezolvati mai usor problemele de serviciu
- Luati rapid decizii corecte si avantajoase
- Aveti singuranta aplicarii corecte a legislatiei
- Reduceti cu cel putin 75% timpul de rezolvare a unei probleme
- Evitati conflictele de munca folosind argumente legale...citeste mai multe delatii aici >>>
Ce parinti vor putea solicita serviciile bonelor aflate in CCC?
Vorbim despre parintii care demonstreaza, prin documente eliberate de angajatori, ca nu se pot ocupa de proprii copii din cauza faptului ca jobul nu le permite.
Va reamintim ca, in momentul de fata, parintii care apeleaza la bone incheie contracte de prestari servicii cu acestea. In proiectul de lege mai sus mentionat nu este nimic specificat despre cumularea veniturilor. Recent, s-a stabilit ca mamele care cumuleaza indemnizatia cu veniturile nu pot depasi suma de 6.250 lei pe an.
Asa ca acestea ar putea fi nevoite sa renunte la indemnizatie, in lipsa altor clarificari in acest sens. Vom reveni cu detalii.
IMPORTANT!
Aceasta lege NU este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Parlamentului precum si de promulgarea de catre presedintele Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial.
Pentru mai multe detalii poti urmari cursul proiectului de lege AICI.