10.000 lei amenda pentru angajatorii care concediaza mamele aflate in concediu pentru cresterea copilului

30 Iunie 2011
30 Iunie 2011
concediu crestere copilOUG 111/2010indemnizatiistimulent de insertie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua schimbare semnificativa in ceea ce priveste concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor atrage atentia angajatorilor care sunt pasibili de plata unei amenzi de 10.000 lei in cazul in care le concediaza pe mamele aflate in concediul mentionat anterior.

Actul normativ reglementeaza noi dispozitii in cadrul OUG nr.111/2010 cu privire la diferentierea nivelului amenzilor prevazute de documentul adoptat de Guvern la sfarsitul anului trecut. Angajatorul care nu respecta obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului, precum si concediul fara plata pentru care s-a facut cererea din partea salariatei, poate plati o amenda de 10.000 lei.

Ordonanta interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si in cazul salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie. Este insa mentionat in act si faptul ca extinderea interdictiei este posibila o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

Pe langa amenzile pe care vor trebui sa le plateasca angajatorii care nu respecta legea, si primariile risca sa plateasca amenzi de 2.500 lei in cazul in care nu va fi respectat termenul de 5 zile lucratoare pentru transmiterea modificarilor ulterioare cu privire la situatia persoanelor care beneficiaza de prevederile OUG nr. 111/2010/

O alta modificare are in vedere art. 2 alin (5) lit. m) din actul normativ, prin care se stabileste ca la constituirea celor 12 luni in care mama a realizat venituri in anul anterior nasterii copilului, se vor lua in calcul si perioadele in care aceasta a frecventat, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta sau de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat organizate in tara sau in strainatate.

Legea nr. 132/2011 pentru aprobarea OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 452, din 28 iunie 2011.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]