OUG 164/2022: indemnizatia pentru concediu de crestere copil va putea fi executata silit, indiferent de natura datoriei

indemnizatie ccc executare silitaindemnizatie crestere copil executare silitaOUG nr. 164/2022
OUG 164/2022: indemnizatia pentru concediu de crestere copil va putea fi executata silit, indiferent de natura datoriei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, in momentul prezent, legea prevede ca "drepturile prevazute de prezenta ordonanta (n.n. OUG nr.111/2010) nu pot fi urmarite silite decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu".
 
Concret, art. 20 enuntat mai sus, s-a dovedit a fi neconstitutional conform Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), iar din motivari reiese ca executarea silita trebuie sa se poata face pentru orice tip de datorie.
 
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor - Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat
Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, detalii AICI >>>
 
DECIZIA nr. 232 din 7 aprilie 2021 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 20 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu referire la indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
 
"Curtea constata ca masura instituita de legiuitor prin textul de lege criticat, si anume interdictia absoluta a urmaririi silite a indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor prevazuta la art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, nu este justificata in mod obiectiv si rezonabil, de vreme ce, asa cum s-a demonstrat, acesta nu este un drept al copilului, ci al parintelui. Prin urmare, indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor trebuie sa poata fi urmarita si supusa executarii silite, in limitele prevazute de cadrul legal in materie, respectiv Codul civil si Codul de procedura civila, pentru recuperarea oricarei creante, deoarece, in lumina principiului legalitatii si a principiului bunei-credinte, subiectii de drept trebuie sa aiba o conduita conforma cu cele stabilite printr-o hotarare judecatoreasca sau printr-un alt titlu executoriu si sa execute de bunavoie obligatiile care le revin."
 
Aceste aspecte vor fi introduse in lege de OUG 164/2022, care schimba OUG nr.111/2010, iar odata ce Guvernul va face oficiala si Hotararea prin care se modifica normele de aplicare ale OUG 111, vor intra in vigoare, producand efecte la nivel de tara. Momentan NU se aplica.
 
 
Dar, odata ce legea se va aplica, va reamintim ca se vor aplica urmatoarele modificari: 
 
La articolul 20, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(1) Indemnizatia pentru cresterea copilului prevazuta la art. 2 alin. (1) poate fi urmarita si executata silit indiferent de natura creantelor datorate de debitor, in limitele prevazute de cadrul legal in materie. Celelalte drepturi, prevazute la art. 5, 7, 9, art. 31 alin. (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d), alin. (2) si (5), nu pot fi urmarite silit decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu."
 
Vom reveni cu detalii odata ce legea va incepe sa produca efecte. 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2023!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16/2022!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie ccc executare silitaindemnizatie crestere copil executare silitaOUG nr. 164/2022

Data aparitiei: 18 Septembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OUG 164/2022: indemnizatia pentru concediu de crestere copil va putea fi executata silit, indiferent de natura datoriei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Utilizarea semnaturii electronice pentru CIM si alte documente de resurse umaneIntrebare: Codul muncii prevede posibilitatea semnarii electronice a CIM-ului. Dorim implementarea semnaturii electronice pentru semnarea documentelor de resurse umane (informare salariala, CIM, acte aditionale). Dorim sa facem acest lucru prin intermediul furnizorului nostru de sistem informatic ce ne ofera semnatura electronica calificata Certsign. Problema intervine in momentul in care nu toti salariatii (respectiv muncitorii) au adresa de e-mail de companie. Pe adresa de e-mail salariatul ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu de ingrijitor. Contributii socialeIntrebare: Legat de zilele de concediu ingrijitor, asa cum au fost ele legiferate inclusiv cu modificarile din OUG 42/2023, pentru aceste zile angajatul nu datoreaza contributie asiguratorie de sanatate. Personal nu gasesc ceva legiferat pe aceasta tema si in Codul fiscal. Intrebarea este: se retine CASS pentru aceste zile de concediu de ingrijitor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]