Va reamintim ca, in momentul prezent, legea prevede ca "drepturile prevazute de prezenta ordonanta (n.n. OUG nr.111/2010) nu pot fi urmarite silite decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu".
Concret, art. 20 enuntat mai sus, s-a dovedit a fi neconstitutional conform Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), iar din motivari reiese ca executarea silita trebuie sa se poata face pentru orice tip de datorie.
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor - Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat
DECIZIA nr. 232 din 7 aprilie 2021 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 20 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu referire la indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
"Curtea constata ca masura instituita de legiuitor prin textul de lege criticat, si anume interdictia absoluta a urmaririi silite a indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor prevazuta la art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, nu este justificata in mod obiectiv si rezonabil, de vreme ce, asa cum s-a demonstrat, acesta nu este un drept al copilului, ci al parintelui. Prin urmare, indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor trebuie sa poata fi urmarita si supusa executarii silite, in limitele prevazute de cadrul legal in materie, respectiv Codul civil si Codul de procedura civila, pentru recuperarea oricarei creante, deoarece, in lumina principiului legalitatii si a principiului bunei-credinte, subiectii de drept trebuie sa aiba o conduita conforma cu cele stabilite printr-o hotarare judecatoreasca sau printr-un alt titlu executoriu si sa execute de bunavoie obligatiile care le revin."
Aceste aspecte vor fi introduse in lege de OUG 164/2022, care schimba OUG nr.111/2010, iar odata ce Guvernul va face oficiala si Hotararea prin care se modifica normele de aplicare ale OUG 111, vor intra in vigoare, producand efecte la nivel de tara. Momentan NU se aplica.
Dar, odata ce legea se va aplica, va reamintim ca se vor aplica urmatoarele modificari:
La articolul 20, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Indemnizatia pentru cresterea copilului prevazuta la art. 2 alin. (1) poate fi urmarita si executata silit indiferent de natura creantelor datorate de debitor, in limitele prevazute de cadrul legal in materie. Celelalte drepturi, prevazute la art. 5, 7, 9, art. 31 alin. (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d), alin. (2) si (5), nu pot fi urmarite silit decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu."
Vom reveni cu detalii odata ce legea va incepe sa produca efecte.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<