"Avem o salariata care a nascut in data de 9 mai 2022. Acum se afla in crestere si ingrijire copil si este plecata din tara din anul 2023. Initial a fost in Germania si acum se afla in SUA. Mentionam ca sotul ei a avut venituri inainte de nasterea copilui. Dorim sa stim cand ar trebui sa revina la lucru si daca mai poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului si stimulent de insertie daca este plecata din tara."
Raspunsul specialistului:
Conform art. 19^1 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului:
(1) In vederea solicitarii concediului pentru cresterea copilului, persoanele prevazute la art. 8 alin. (1) si (2) au obligatia sa anunte angajatorul, cu cel putin 10 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate sau, dupa caz, inainte de data estimata de incepere a concediului pentru cresterea copilului, de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri in format letric sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului.
(2) In cazul in care persoana indreptatita nu precizeaza in cererea de acordare a concediului perioada preconizata, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima a concediului pentru cresterea copilului, potrivit prevederilor art. 2 alin. (1).
Astfel, salariata ramane in concediu pentru cresterea pana la data mentionata in cerere, dar cel tarziu in ziua urmatoare celei in care copilul implineste varsta de 2 ani (10 mai 2024).
Daca tatal indeplineste conditiile pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului poate beneficia de cele doua luni oricand in perioada celor doi ani. Daca tatal nu solicita concediu pentru cresterea copilului desi indeplineste conditiile, concediul si indemnizatia se reduc cu cele doua luni.
Conform art. 12 din OUG 111/2011 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului:
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonantaide urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Astfel, una dintre conditiile pentru a acorda indemnizatia pentru cresterea copilului este ca beneficiarul sa locuiasca in Romania cu copilul. Faptul ca salariata isi petrece timpul si in SUA nu inseamna neaparat ca inceteaza sa locuiasca in Romania cu copilul.
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<