"Avem o salariata care a nascut in data de 9 mai 2022. Acum se afla in crestere si ingrijire copil si este plecata din tara din anul 2023. Initial a fost in Germania si acum se afla in SUA. Mentionam ca sotul ei a avut venituri inainte de nasterea copilui. Dorim sa stim cand ar trebui sa revina la lucru si daca mai poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului si stimulent de insertie daca este plecata din tara."
Raspunsul specialistului:
Conform art. 19^1 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului:
(1) In vederea solicitarii concediului pentru cresterea copilului, persoanele prevazute la art. 8 alin. (1) si (2) au obligatia sa anunte angajatorul, cu cel putin 10 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate sau, dupa caz, inainte de data estimata de incepere a concediului pentru cresterea copilului, de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri in format letric sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului.
(2) In cazul in care persoana indreptatita nu precizeaza in cererea de acordare a concediului perioada preconizata, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima a concediului pentru cresterea copilului, potrivit prevederilor art. 2 alin. (1).
Astfel, salariata ramane in concediu pentru cresterea pana la data mentionata in cerere, dar cel tarziu in ziua urmatoare celei in care copilul implineste varsta de 2 ani (10 mai 2024).
Daca tatal indeplineste conditiile pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului poate beneficia de cele doua luni oricand in perioada celor doi ani. Daca tatal nu solicita concediu pentru cresterea copilului desi indeplineste conditiile, concediul si indemnizatia se reduc cu cele doua luni.
Conform art. 12 din OUG 111/2011 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului:
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonantaide urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Astfel, una dintre conditiile pentru a acorda indemnizatia pentru cresterea copilului este ca beneficiarul sa locuiasca in Romania cu copilul. Faptul ca salariata isi petrece timpul si in SUA nu inseamna neaparat ca inceteaza sa locuiasca in Romania cu copilul.
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Pensie invaliditate sau pensie persoana cu handicapIntrebare: Referitor la raspunsul oferiti ,, Conditii pensionare certificat handicap accentuat. valabil la 22 Feb 2025, pentru care va multumesc va informez ca am varsta de 53 ani in martie 2025, certificatul meu de handicap ACCENTUAT este permanent din 21.01.2008, dar primul meu certificat de handicap gradul II Cum era atunci il am din 1993 (perioada in care eram student, studii terminate la zi cu diploma am adeverinta si foaie matricola), data ivirii pe acel certificat (erau revizuite la 1 an ) este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie anticipata. Conditii.Intrebare: O salariata nascuta in aprilie 1967 cu o vechime totala de 37 ani si 6 luni, din care 11 ani si 10 luni lucrati in grupa a II a munca, se poate pensiona anticipat la varsta de 58 ani ? Daca da, adaosul de vechime de la cei 11 ani si 10 luni (adica 3 ani si 7 luni) se adauga la vechimea totala, in final sa aiba o vechime de 40 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<