Indemnizatie crestere copil din doua tari - este POSIBIL si legal? Specialistii explica

Indemnizatie crestere copilIndemnizatie crestere copil din doua taricerere indemnizatie crestere copil
Indemnizatie crestere copil din doua tari - este POSIBIL si legal? Specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Am o situatie in care o persoana, este angajata in Germania (domeniu IT), cu carte de munca si ar dori sa se angajeze si in Romania, in cazul in care va naste un copil, in viitorul apropiat...va beneficia de indemnizatie crestere copil, din ambele tari (Romania si Germania), daca va avea indeplinit stagiu de cotizare?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
Nu, nu va beneficia de indemnizatia de crestere copil din ambele tari. Mama, ar trebui sa primeasca prestatii doar din Germania sau doar din Romania. In cazuri ca al dumneavoastra, in care aveti drepturi la prestatii familiale din cel putin doua tari, autoritatile vor stabili tara care ar trebui sa le plateasca. Prestatiile complete pot fi acordate de o singura tara.
 
Concediul de risc maternal - ce noutati au aparut, vizavi de baza de calcul? Specialistii explica in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal, DETALII AICI >>>
 

Indemnizatie de crestere copil din ambele tari

 
Puteti solicita prestatii pentru copii din Romania sau din Germania. Prestatiile complete pot fi acordate de o singura tara. Mobilitatea internationala a fortei de munca este un fenomen in continua dezvoltare la nivel european si nu numai. Prezenta si lucrul in mai multe state presupun incidenta unor legislatii domestice si internationale diferite, dupa caz.
 
La nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, in cazul in care mama are perioada de munca atat in Romania, cat si in alte state membre, trebuie avute in vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.
 
Regulamentul nr. 883/2004 stabileste norme comune pentru protejarea drepturilor de securitate sociala in cazul deplasarii in tari membre ale UE (precum si in Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia).
 
Cu toate acestea, legislatia domestica este cea care determina conditiile conform carora sunt platite indemnizatiile de crestere a copilului. Statul responsabil de a oferi aceste drepturi se stabileste in principal in functie de statutul profesional al lucratorului si de locul de resedinta si nu de cetatenia detinuta.
De exemplu, daca mama este stabilita impreuna cu intreaga familie in alt stat membru din UE decat cel de resedinta, in principiu, ar trebui sa fie afiliata la acel sistem de securitate sociala, fiind supusa regimului de prestatii familiale din tara gazda. Pe de alta parte, in cazul unei persoane care ramane asigurata in sistemul de securitate sociala din tara de origine, prestatiile familiale ar trebui sa fie platite in continuare de tara de origine.
 

Conditiile de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului

 
In Romania, conditiile de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt stabilite de O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (in continuare „Ordonanta”) si Normele metodologice din 31 ianuarie 2011 de aplicare a Ordonantei (in continuare „Normele”).
 
Conform Ordonantei si Normelor, beneficiaza de indemnizatie lunara pentru cresterea copilului din Romania daca urmatoarele conditii sunt indeplinite cumulativ:
 
a) in ultimii 2 ani anterior datei nasterii au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioade in care persoanele s-au aflat in situatii precum: au beneficiat de indemnizatie de somaj, au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, au beneficiat de concedii medicale, au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului, au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate, au calitatea de doctorand in conditiile prevazute de lege etc.;
b) sunt cetateni romani sau, dupa caz, straini or apatrizi;
c) au domiciliul sau resedinta in Romania, conform legii;
d) locuiesc in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
 
Important in legatura cu prima conditie este faptul ca intre actele doveditoare necesare indicate in Norme este mentionata si copia contractului de munca sau, dupa caz, dovada eliberata de angajatori ori de autoritatile competente straine sau romane, tradusa si legalizata, care sa ateste perioadele in care au fost realizate activitati profesionale si care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului nr. 883/2004 si ale Regulamentului nr. 987/2009, precum si veniturile aferente acestor activitati, inclusiv cele provenite din perioadele de somaj si concedii medicale.
 
De asemenea, Ordonanta prevede ca in vederea acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului, persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale UE sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului nr. 883/2004 al si ale Regulamentului nr. 987/2009 beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta.
 
Conform art. 6 din Regulamentul nr. 883/2004, in cazul in care legislatia unui stat membru conditioneaza:
 
– dobandirea, mentinerea, durata sau recuperarea dreptului la prestatii;
– beneficiul unei anumite legislatii; sau
-accesul la sau scutirea de asigurari obligatorii, facultative continue sau voluntare, de realizarea perioadelor de asigurare, de incadrare in munca, de activitate independenta sau de rezidenta, atunci institutia competenta a statului in cauza ia in considerare, atat cat este necesar, perioadele de asigurare, de incadrare in munca, de activitate independenta sau de rezidenta realizate in temeiul legislatiei oricarui alt stat membru, ca si cum ar fi fost realizate in temeiul legislatiei pe care o aplica. Prevederile de mai sus sunt valabile in masura in care Regulamentul nu prevede altfel.
 

Indemnizatia de crestere a copilului - ce prevede legea?

 
Concluzionand, persoanele care au desfasurat activitati profesionale in alte state membre ale UE sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului nr. 883/2004 al si ale Regulamentului nr. 987/2009 si care pot justifica acest lucru prin documente suport, pot beneficia in Romania de totalizarea perioadelor de activitate in scopul de a obtine indemnizatia de crestere a copilului.
 
Daca  persoana a lucrat in strainatate in baza unui contract individual de munca incheiat cu o entitate din Germnia si daca la data nasterii persoana locuieste in Romania si este supusa legislatiei de asigurari sociale din Romania, legislatia aplicabila conform prevederii generale a Regulamentului mai sus mentionat este cea a Romaniei.
 
In ceea ce priveste conditia nr. 1 mai sus mentionata privind veniturile persoanei in ultimii 2 ani, cu anumite exceptii, veniturile din salarii obtinute din strainatate pentru activitate desfasurata in strainatate nu sunt impozabile in Romania. Asadar, in acest caz special, persoana nu a datorat impozit pe venit in Romania pe veniturile din salarii obtinute din Germania in perioada in care a desfasurat activitate in Germania.
 
In baza prevederilor din Regulamentului nr. 883/2004 privind cumularea perioadelor de activitate, exista argumente ca mama sa beneficieze de totalizarea perioadelor de activitate si implicit de indemnizatie pentru cresterea copilului din Romania, cu conditia sa poata prezenta documente justificative privind perioada de activitate si de impozitare in Germania si sa indeplineasca si restul conditiilor impuse de Ordonanta. Mai mult, conform Normelor de aplicare a Ordonantei, in vederea primirii indemnizatiei de crestere copil trebuie depusa si o dovada eliberata de angajatori ori de autoritatile competente straine sau romane, tradusa si legalizata, care sa ateste perioadele in care au fost realizate activitati profesionale si care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului nr. 883/2004 si ale Regulamentului nr. 987/2009, precum si veniturile aferente acestor activitati.
 
Astfel,conform prevederilor generale ale Regulamentarelor, asa cum am mentionat mai sus, in cazul in care o persoana ramane asigurata in sistemul de securitate sociala din tara de origine, prestatiile familiale vor fi platite in continuare de tara de origine.
 

Cererea pentru a primi indemnizatia CCC

 
Ca procedura generala, intrucat autoritatile au obligatia de a coopera, cererea pentru a primi indemnizatia poate fi depusa in oricare dintre statele membre UE implicate in care exista dreptul la prestatii, iar autoritatile din tara in care se depune cererea ar trebui sa o transmita celeilalte tari responsabile.
Cu toate acestea, una dintre conditiile de solicitare a indemnizatiei pentru cresterea copilului conform prevederilor legislative din Ordonanta, este ca persoana indreptatita sa locuiasca in Romania impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia.
Astfel, din practica autoritatilor romane, solicitarea indemnizatiei direct de la autoritatile romane ar putea fi facuta numai in cazul in care persoana se intoarce in Romania pe durata concediului de crestere a copilului. De asemenea, se va analiza daca potrivit legislatiei din Romania se indeplinesc conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului.
 
Concluzionand, la determinarea eligibilitatii pentru a solicita si a primi din Romania indemnizatia pentru cresterea copilului, este important de avut in vedere in ce masura veniturile obtinute au fost supuse impozitului pe venit in Romania.  
De asemenea, in baza prevederilor din legislatia domestica si a prevederilor din Regulamentul nr. 883/2004 privind totalizarea perioadelor, si mamele care au lucrat in strainatate anterior nasterii copilului ar beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, daca pot prezenta documente justificative necesare privind perioada de activitate si impozitarea, precum si daca restul conditiilor necesare sunt indeplinite.
 
In concluzie, fata de cele mentionate, in functie de domiciliul si/sau resedinta mamei, aceasta poate beneficia de indemnizatia de crestere copil din una din tarile mentionate. Avand in vedere ca nu ne-ati transmis detalii in legatura cu domiciliul, resedinta si alte aspecte legate de caestea, de retinut este faptul ca mama poate beneficia de aceasta indemnizatie, doar din una din cele doua tar i- din Romania sau din Germania, cu respectarea conditiilor mai sus enumerate.
 
Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Indemnizatie crestere copilIndemnizatie crestere copil din doua taricerere indemnizatie crestere copil

Data aparitiei: 22 Noiembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Indemnizatie crestere copil din doua tari - este POSIBIL si legal? Specialistii explica Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]