Litigii de munca in 2016. Ce abuzuri mai comit angajatorii

Maria Nicutar
Maria Nicutar
26 August 2015
26 August 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
abuzuri angajatoriabuz angajatorconcediere salariata revenita din CCCconcediere abuzivalitigii de muncalitigiu de muncamaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recent mi s-a supus atentiei o speta deosebit de interesanta. La baza spetei sta un abuz des intalnit in randul angajatorilor. Reclamanta dorea sa stie care sunt sansele sa castige in instanta cu un potential proces.

Datele problemei: Salariata a revenit din CCC (concediu de crestere a copilului) si isi gaseste postul desfiintat. Solicita sa isi reprimeasca postul si ameninta cu litigiu de munca, motivand faptul ca legea ii confera 6 luni de protectie la revenirea din concediul de crestere a copilului, lucru perfect adevarat.

Angajatorul "se indupleca" si ii da un post in unitate, insa nici pe departe postul anterior detinut, ci unul nesemnificativ, cu timp de lucru de 4 ore pe zi, cu sarcini mult sub nivelul ei de specializare si cu salariu la nivelul a 30% din cel anterior detinut.

Mai mult, angajatorul isi trateaza salariata revenita din CCC in mod necorespunzator. Salariata reclama dovezi clare de discriminare, hartuire, intimidare.

Evident, procesul este ca si castigat.

Sa vedem si temeiul legal in baza caruia motivam nerespectarea legii de catre angajatorul mai sus mentionat.

Angajata revenita din CCC, concediul pentru cresterea copilului, are dreptul conferit prin legislatia in vigoare sa primeasca postul pe care il ocupa.

Daca postul a fost scos din organigrama, greseala mare, va fi reintrodus de urgenta. Il vom reintroduce in organigrama si il vom oferi angajatei.

Pe durata CCC, contractul de munca se suspenda conform prevederilor art. 51 din Codul muncii.

Atunci cand suspendam un contract de munca, suspendam toate termenele legate de incheierea, modificarea, executarea sau incetarea sa.

Cand angajata revine la locul de munca, inceteaza suspendarea contractului de munca. Salariata isi va relua activitatea in aceeasi functie.

In cazul nostru, salariata a optat pentru concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani.

Conform Codului muncii, pana cand copilul implineste varsta de 2 ani angajata se poate reintoarce oricand la serviciu si poate reintra oricand in concediul de crestere si ingrijire a copilului. Deci in calitate de angajator sunteti obligat sa o reprimiti pe salariata, oricand doreste sa se intoarca la serviciu.

Nu aveti voie sa o concediati si nici sa ii oferiti un alt loc de munca. Nu aveti voie sa ii reduceti salariul, in mod evident.

Salariata care a nascut dupa data de 1 ianuarie 2011, ii sunt aplicabile dispozitiile OUG 111/2010 .

Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:


a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

Alin. (3) din acelasi articol prevede ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, iar alin. (4) mentioneaza ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


Folosirea amenintarilor sau a intimidarii pentru a face un angajat sa accepte anumite conditii de munca  este total interzisa. Angajatii amenintati, discriminati, indimidati sau santajati trebuie sa pot adresa Inspectoratului Teritorial de Munca pentru efectuarea unei sesizari in acest sens.

Intimidarea la locul de munca afecteaza demnitatea salariatilor si poate imbraca diverse forme. De la excluziune si izolarea salariatului si pana la cereri repetate de de obiective imposibil de realizat, intimidarea poate deveni parte integranta din viata multor angajati.

Conform Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca: "Hartuirea (cunoscuta si ca intimidare, maltratare sau violenta psihologica) se refera la comportamentul repetat, nejustificat, fata de un angajat sau un grup de angajati, care vizeaza victimizarea, umilirea, subminarea sau amenintarea persoanei hartuite. Hartuirea, provenita de regula din interiorul organizatiei, poate implica atat agresivitate verbala, cat si fizica, precum si actiuni mai subtile, cum ar fi izolarea sociala. Demnitatea, capacitatea profesionala, viata intima, caracteristicile fizice, rasa, sexul sau orientarea sexuala a unei persoane poate sta la baza hartuirii. Aceasta este o problema foarte mare la nivelul locurilor de munca europene, care implica niste costuri semnificative atat pentru lucratori, cat si pentru organizatii. Oricine din orice organizatie poate fi victima hartuirii. Sondajele indica faptul ca 5% dintre lucratorii din Europa au reclamat ca au fost victima hartuirii/intimidarii (in anul 2005). In unele state ale UE, 10-17% dintre lucratori au reclamat aceasta problema."

"Hartuirea morala constituie este o violenta perversa cotidiana cu implicatii majora asupra starii de sanatate a persoanei hartuite.

Violenta in raporturile de munca este un element confirmat. Fiecare dintre noi am suportat, cel putin o singura data, violente morale la locul de munca.

Hartuirea morala este o violenta continua care va avea un final sigur: distrugerea psihica a individului pana la moartea psihica a acestuia. Sinuciderea ca urmarea a hartuirii morale este demonstrata astfel incat in legislatiile statelor europene hartuirea morala constituie infractiune.

Violenta in raporturile de munca nu sunt straine nici Romaniei. Stiam de mult de existenta hartuirii morale, insa foarte putine persoane hartuite cunosc faptul ca ceea ce li se intampla este o hartuire morala la care sunt supusi. Cei mai multi se culpabilizeaza. In realitate ei nu au nici o vina. ", precizeaza Av. drd. Costel Gilca, pentru Juridice.ro

Iata asadar cateva informatii esentiale de care vom tine cont cand discutam despre concedierea salariatei revenite din CCC, despre reducerea salariului sau a functiei anterior detinute, despre intimidare, santaj si amenintarea salariatilor. Sunt doar cateva dintre abuzurile pe care angajatorii cred ca le pot comite si care, din ce in ce mai mult, devin cauze de castig in instanta pentru angajatii care isi cunosc drepturile si sunt dispusi sa si le apere.

Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!




NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]