Vesti exceptionale: Parintii ar putea avea voie sa obtina venituri in timpul CCC!

12 August 2014
12 August 2014
munca in timpul cccvenituri in timpul concediului de crestere a copiluluiamnistiere indemnizatie calculata gresitindemnizatii cresterea copilului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



In timpul Concediului pentru Cresterea Copilului (CCC), parintii ar putea avea voie sa obtina venituri, fara sa li se suspende plata indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Redam un extras din proiectul de lege mai sus mentionat:



”In situatia in care pe perioada concediului pentru cresterea copilului, persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului, asa cum sunt definite la art.3, in suma de pana la 3 ISR
anual, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda, iar drepturile incasate cu acest titlu nu se considera drepturi necuvenite.”

2. La articolul 17, alineatul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(3) Dreptul la stimulentul de insertie prevazut la art.7 se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si solicita concediul pentru cresterea copilului, cu respectarea prevederilor art.16 alin.(2).”

"Sumele reprezentand drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, incasate necuvenit se recupereaza de la beneficiarii acestora, pe baza deciziei emise de directorul executiv al agentiei teritoriale, cu respectarea termenului general de prescriptie."

"In situatia in care, pe perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin.(1) ,(2) si (3) au fost realizate venituri peste nivelul prevazut la art.16 alin.(2), recuperarea sumelor incasate necuvenit se calculeaza ca diferenta  intre cuantumul lunar al indemnizatiei pentru  cresterea copilului incasate, stabilit in  conditiile art.2 si nivelul lunar al  stimulentului de insertie la care ar fi avut dreptul.
Debitul se constituie numai pentru lunile in care s-a desfasurat o activitate."

"In situatia in care sumele incasate necuvenit au drept cauza culpa dovedita a persoanei care le-a incasat, cum ar fi: folosirea de catre aceasta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, prevederile alin. (2) nu se aplica."


In expunerea de motive se arata faptul ca prin acest proiect de lege se vizeaza modificarea si completarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, astfel:

- introducerea de prevederi care sa ofere parintilor posibilitatea de a realiza venituri supuse impozitului in perioada concediului pentru cresterea copiilor, de pana la 3 ISRE anuial (1500 de lei);

- stabilirea de modalitati prin care sa se poata recupera eventualeloe sume de la beneficiarii care realizeaza vcenituri peste nivelul mentionat, prin calcularea acestei sume ca diferenta intre indemnizatia incasata si stimulentul de insertie la care ar fi avut dreptul.

- stimularea comportamentului activ pe piata muncii pentru persoanele care obtin indemnizatie pentru cresterea copilului, persoane care in acest moment nu pot obtine venituri din activitati salariale, independente sau agricole pe perioada in care beneficiaza de indemnizatie. Rezultatul va fi cel de facilitare a tranzitiei de la viata de familie la cea profesionala.

- amnisterea fiscala a persoanelor beneficiare sau care au beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului/ stimulent si pentru care s-au constituit sau urmeaza a se constitui debite pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, ca urmare a stabilirii unui cuantum eronat al indemnizatiei pe baza documentelor prezentate.


sursa: Ministerul Muncii: Proiectul si expunerea de motive


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]