"SPETA 1- TATAL NU ESTE SALARIAT Copil nascut in data de 24.05.2022, mama este in CIC. Tatal nu este salariat, este administratorul societatii, si nu a lucrat cu CIM, nici inainte si nici dupa nasterea copilului. Avand in vedere cele mentionate, cand trebuie sa revina salariata la locul de munca, si sa beneficieze si de stimulentul de insertie pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului? Cand trebuie sa raportez in Revisal incetarea suspendarii?
SPETA 2 -TATAL BENEFICIAZA DE ULTIMA LUNA CRESTERE COPIL Copil nascut in data de 22.06.2024, mama este in CIC, tatal poate sa intre in ultima luna de CIC. Aici, vreau sa-mi spuneti cand trebuie sa revina mama la serviciu, cand se transmite incetarea suspendarii pentru ea si inceperea suspendarii pentru tata, si daca se poate lua in calcul si la ea acesi stimulent pana la implinirea varstei de 3 ani."
Raspunsul specialistilor:
Speta 1
Daca tatal realizeaza venituri asmilate salariilor din indemnizatia de administrator de societate indeplineste conditiile de a beneficia de concediu crestere copil.
Conform art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>
Tatal nu indeplineste conditiile numai daca nu primeste indemnizatie pentru calitatea de administrator din unitate.
Avand in vedere ca salariata a intrat in CCC in mai 2022, daca tatal a obtinut venituri din indemnizatia de administrator, concediul crestere copil se reduce cu o luna.
Salariata fie revine in activitate cu o luna anterior implinirii copilului a varstei de 2 ani, fie revine in ziua urmatoare implinirii copilului a varstei de 2 ani.
Important este ca daca tatal indeplineste conditiile concediul crestere copil al mamei se reduce cu o luna. Daca nu revine cu o luna inainte de implinirea copilulului a varstei de 2 ani, pentru ultima luna de concediu crestere copil va restitui indemnizatia Agentiei pentru plati dupa 6 luni de la incetarea concediului cand Agentia are obligatia sa verifice situatia salariatei.
Pentru luna tatalui salariata nu beneficiaza de stimulent de insertie. Va beneficia de stimulent de insertie, in suma de 650 lei, dupa implinirea copilului a varstei de 2 ani si pana la implimirea copilului de varstei de 3 ani. In concluzie, incetarea suspendarii se opereaza in Revisal la solicitarea salariatei.
Daca salariata nu solicita reluarea activitatii cu 30 de zile anterior implinirii copilului a varstei de 2 ani, angajatorul va raporta incetarea suspendarii CIM pentru CCC in ziua in care copilului implineste varsta de 2 ani, respectiv la data de 24 mai 2024 nefiind necesara vreo alta solicitare a salariatei. Aceasta inregistrare a incetarii suspendarii CIM in Revisal are loc in baza cerererii initiale de suspendare a CIM pentru concediu crestere copil depusa de salariata in anul 2022.
Speta 2
Tatal poate intra in CCC oricand si cel mai tarziu in ultima luna de concediu crestere copil. Este valabil raspunsul de la speta nr. 1.
Cand tatal indeplineste conditiile concediul crestere copil al mamei se reduce cu o luna. Daca nu revine cu o luna inainte de implinirea copilulului a varstei de 2 ani, pentru ultima luna de concediu crestere copil va restitui indemnizatia Agentiei pentru plati. Restituirea are loc cu majorari si penalitati dupa 6 luni de la incetarea concediului cand Agentia are obligatia sa verifice situatia salariatei.
Pentru luna tatalui salariata nu beneficiaza de stimulent de insertie. Va beneficia de stimulent de insertie, in suma de 650 lei, dupa implinirea copilului a varstei de 2 ani si pana la implimirea copilului de varstei de 3 ani.
In concluzie, incetarea suspendarii se opereaza in Revisal la solicitarea salariatei. Daca salariata nu solicita reluarea activitatii cu 30 de zile anterior implinirii copilului a varstei de 2 ani, angajatorul va raporta incetarea suspendarii CIM pentru CCC in ziua in care copilului implineste varsta de 2 ani, respectiv la data de 22 iunie 2024 nefiind necesara vreo alta solicitare a salariatei. Aceasta inregistrare a incetarii suspendarii CIM in Revisal are loc in baza cerererii initiale de suspendare a CIM pentru concediu crestere copil depusa de salariata in anul 2022.
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<