Ce venituri NU suspenda indemnizatia pentru concediu crestere copil?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
11 Iunie 2020
11 Iunie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
indemnizatie concediu crestere copilindemnizatie cccOUG 111/2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate doreste sa angajeze o persoana care nu beneficiaza de indemnizatie crestere copil, in baza unui contract individual de munca cu timp partial de 1 ore/zi, 5 ore/saptamana si un salariu brut de 500 lei. In cazul in care venitul brut anual va fi de 6000 lei, se poate cumula indemnizatia de crestere copil cu veniturile din salarii? Beneficiaza in aceste conditii de prevederile art. 16 alin. (3) lit. c) din OUG 111/2010? 
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG 111/2010, dreptul la indemnizatia de concediu crestere copil se suspenda in ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
 
Prin exceptie de la aceste prevederi, plata indemnizatiei pentru crestere copil nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
 
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
 
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de cinci ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010.
 
In concluzie, salariatii aflati in concediu crestere copil pot primi diverse sume fara ca indemnizatia sa se suspende (art. 16 alin. (3) lit. a) din OUG 111/2010). Astfel salariata aflata in concediu crestere copil poate desfasura activitate in perioada de concediu, in baza unui alt contract de munca, cu timp partial, pe o alta functie, la acelasi angajator, iar veniturile obtinute sa nu depaseasca (6.250 lei) de cinci ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010 (2,5 x 500 = 1.250 x 5 =6.250 lei).
 
Astfel, venitul pe care salariata angajata in baza unui CIM cu timp partial il poate realiza, fara ca indemnizatia pentru concediu crestere copil sa se suspende, este de 6.250 lei pe anul calendaristic.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]