La revenirea din CCC, salariata poate beneficia de concediu de odihna? Cate zile ii putem acorda si in ce conditii?

Maria Nicutar
Maria Nicutar
07 Septembrie 2015
07 Septembrie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
concediu crestere copilconcediu de odihna dupa cccconcediu de odihna la revenirea din cccmaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La revenirea din CCC, salariata poate beneficia de concediu de odihna, tinand cont de anumite conditii si reguli.

In primul rand, sa tinem cont de faptul ca recentele modificari ale Codului Muncii nu modifica regulile CCC, ci doar concediul pentru incapacitate temporara de munca, concediul de maternitate, concediul pentru ingrijirea copilului bolnav si concediul de risc maternal.


Prin Legea 12/2015, au fost modificate art. 145 si art. 146 din Codul muncii astfel:

La articolul 145, dupa alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (4)-(6), cu urmatorul cuprins:

(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.


(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui ii care acesta s-a aflat in concediu medical.

Articolul 146 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 146. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.


Cate zile de concediu de odihna vom acorda salariatei revenite din CCC?

"In anul acordarii concediului crestere copil, salariata va putea efectua un concediu de odihna proportional cu perioada lucrata din an, iar dupa incetarea acestui drept de asigurari sociale, in anul revenirii in serviciu se va aplica tot regula proportionalitatii.

In cazul in care salariata/salariatul a efectuat concediu de odihna pentru tot anul in anul in care intra in concediu crestere copil, in anul revenirii la serviciu din concediu crestere copil nu va mai benficia de concediu de odihna.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Ce se intampla cand persoana intra in CCC fara sa efectueze CO in anul revenirii in activitate?

In acest caz, in anul revenirii in activitate, va beneficia de CO integral.

"Astfel, salariata va putea efectua concediul de odihna atat in anul intrarii in concediu crestere copil proportional cu perioada lucrata din an inclusiv pentru perioada concediului de maternitate, care, asa cum aratam mai sus, perioadele aferente concediului de maternitate pre si post natal, se considera perioade de activitate prestata situatie in care nu este diminuata durata concediului de odihna.

In ceea ce priveste perioada in care salariata/salariatul s-a aflat in concediu medical durata concediului de incapacitate temporara de munca se considera perioada de activitate prestata. In consecinta, pentru perioada cat salariata/salariatul s-a aflat in incapacitate temporara de munca (concediu medical) beneficiaza de concediu de odihna, deoarece perioada de incapacitate temporara de munca se considera perioada de activitate prestata.", explica specialistii PortalCodulMuncii.ro


Va amintim detaliile cele mai importante referitoare la concediul de maternitate, concediul pentru cresterea copilului, concediul pentru ingrijirea copilului bolnav:



Concediul de maternitate

Concediul de maternitate suspenda de drept contractul de munca.

De concediul de maternitate beneficiaza salariata gravida cu o sarcina inaintata, care se afla cu cel mult 126 de zile inainte de data previzibila a nasterii.

a) Concediu prenatal de 63 de zile
 

b) Concediu postnatal de 63 de zile.

Atentie la faptul ca perioada de concediu de maternitate nu se acorda intotdeauna in mod egal, 63 de zile in prenatal si 63 de zile in postnatal. Obligatoriu este sa existe minim 42 de zile de postnatal. Insa exista si cazuri in care mama isi ia toate cele 126 de zile in postnatal. Acestea sunt situatiile cand mama vine la serviciu pana in ultima zi de sarcina, cand se simte bine, doreste sa vina la serviciu sau cand nasterea se declanseaza inainte de termen.


Concediul pentru cresterea copilului

Concediul pentru cresterea copilului se acorda:

- pana la implinirea varstei de un an;

- pana la implinirea varstei de 2 ani;

- pana la implinirea varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.

"Concediul pentru cresterea copilului reprezinta unul dintre cazurile de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului si are ca efecte intreruperea temporara a prestarii muncii si implicit a platii salariului de catre angajator (art. 51 lit. a) din Codul muncii).", precizeaza Consilier Juridic Gabriela Dita pentru LegislatiaMuncii.ro.



Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav

Asiguratii pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate beneficiaza de:

a) concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani;

b) concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Durata de acordare a indemnizatiei este de 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia unor situatii in care, prin natura ei, boala dureaza mai mult.


Exemple:

a) copilul contracteaza boli contagioase;

b) copilul imobilizat in aparat gipsat;

c) copilul este supus unor interventii chirurgicale;

d) copilul sufera o modificare a structurii caracteristice tesutului din care a luat nastere (neoplazii), cancer.


Concediul de risc maternal

"Concediul de risc maternal reprezinta o perioada de suspendare a contractului individual de munca, intervenita ca urmare a riscului pe care l-ar reprezenta pentru salariata gravida sau pentru fatul acesteia, respectiv pentru copil, din pricina specificului locului de munca ocupat.", precizeaza Consilierul Juridic Gabriela Dita.


Concediul de risc maternal se poate acorda:

a) inainte de data solicitarii concediului de maternitate;

b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.



 



 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]