Stimulentul de insertie - CONDITII de acordare

stimulent de insertieconcediu paternalconditii acordare stimulent insertie
Stimulentul de insertie - CONDITII de acordare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va rog sa imi spuneti cum trebuie sa procedeze o mama/tata care revine la lucru dupa concediu pt crestere copil de 2 ani, pt a primi stimulentul de insertie si pentru a nu pierde cele 2 luni de indemnizatie cuvenite tatalui? In ziua imediat urmatoare implinirii de catre copil a varsei de 2 ani? Daca tatal nu indeplineste conditiile pt. obtinerea celor 60 zile de concediu care poate beneficia, dar daca tatal intruneste conditiile si nu vrea sa beneficieze, mama pierde cele 2 luni de indemnizatie daca nu revine la lucru?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 24 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010:
 
Art. 24
 
Dreptul reprezentand stimulentul de insertie se cuvine dupa cum urmeaza:
 
a) de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
b) de la data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
c) incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul indemnizatiei prevazute la art. 2 alin. (2) si art. 31 alin. (2) din ordonanta de urgenta realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, si plata acesteia se suspenda, daca cererea este depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data;
d) incepand cu ziua urmatoare celei in care persoanele prevazute la art. 7 alin. (2) din ordonanta de urgenta realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, daca cererea este depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data;
e) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-d).
 
Astfel, pentru a beneficia de stimulent de insertie, unul dintre parintii copilului trebuie sa depuna o cerere la agentia pentru prestatii sociale in termen de 30 de zile de la data la care revine la locul de munca si realizeaza venituri impozabile.
 
Potrivit art. 12 din acelasi act normativ:
 
Art. 12
 
(1) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap persoanelor indreptatite daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului.
(2) In situatia in care persoana indreptatita beneficiara a stimulentului de insertie in cuantumul prevazut la art. 7 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati sau nu mai realizeaza venituri conform art. 3 din ordonanta de urgenta in aceasta perioada, reluarea platii stimulentului de insertie se realizeaza in cuantumul prevazut la art. 7 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.
(3) Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite, ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta.
(4) In cazul in care persoana indreptatita beneficiara a stimulentului de insertie dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii sau se afla in situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) si (2) din ordonanta de urgenta poate opta fie pentru continuarea acordarii stimulentului pana la implinirea de catre primul copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap, fie pentru acordarea concediului si a indemnizatiei lunare pentru cel din urma copil. Pentru aceasta perioada, cele doua drepturi nu se pot cumula si nu se aplica prevederile art. 9 alin. (4) din ordonanta de urgenta.
 
(41) In cazul in care o persoana indreptatita beneficiaza de stimulentul de insertie dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, iar cealalta persoana indreptatita se afla intr-o situatie care genereaza un alt drept de indemnizatie pentru cresterea copilului sau stimulent de insertie, drepturile se acorda concomitent fiecareia dintre persoanele indreptatite, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani/4 ani, in cazul copilului cu handicap, respectiv pana la implinirea de copil a varstei de 2 ani/3 ani, in cazul copilului cu handicap.
(5) In situatia in care unul dintre parinti se afla in plata stimulentului de insertie acordat in conditiile alin. (1) si celalalt parinte se afla intr-o situatie de natura a genera un nou concediu pentru cresterea copilului, se poate opta fie pentru continuarea acordarii stimulentului de insertie, pana la implinirea de catre primul copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, cu respectarea prevederilor alin. (4), fie pentru suspendarea platii stimulentului de insertie si acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, cu respectarea prevederilor art. 8, precum si ale art. 9 alin. (4) si art. 17 alin. (3) din ordonanta de urgenta.
(6) In situatia realizarii de venituri nete in conditiile art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, persoana indreptatita nu poate solicita stimulentul de insertie.
(7) In situatia prevazuta la alin. (1), indiferent daca celalalt parinte alege sau nu sa beneficieze de concediul de cel putin doua luni potrivit prevederilor art. 11 alin. (2) din ordonanta de urgenta, pe aceasta perioada stimulentul de insertie nu se acorda.
 
Astfel cum se prevede la alin. (7) de mai sus, in perioada de cel putin doua luni, indiferent daca celalalt parinte alege sau nu sa beneficieze de dreptul la concediul pentru cresterea copilului stimulentul de insertie nu se acorda.
 
In situatia in care, desi indeplineste conditiile pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, celalalt parinte nu solicita concediul, in perioada respectiva primul parinte nu poate beneficia de concediul si, respectiv, de indemnizatia pentru cresterea copilului.
 
Daca celalalt parinte nu indeplineste conditiile pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, nu solicita concediul, primul parinte poate beneficia de concediul si, respectiv, de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani.
 
 
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stimulent de insertieconcediu paternalconditii acordare stimulent insertie

Data aparitiei: 14 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stimulentul de insertie - CONDITII de acordare Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]