Mentionam astfel ca salariul minim pe economie garantat in plata, incepand cu data de 1 iulie 2013, are valoarea de 800 lei (art. 1 alin. (2) din HG 23/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata) iar incepand cu data de 1 ianuarie 2014 va fi de 850 lei (HG 871/2013 publicata in M.Of. nr. 703 din 15 noiembrie 2013).
Potrivit art. 164 alin. (3) si (4) din Codul muncii republicat, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Potrivit art. 260 alin. (1) din Codul muncii, nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei.
Intr-o singura situatie angajatorul poate sa acorde minimum 75% din salariul de baza respectiv atunci cand nu mai are comenzi si intrerupe temporar activitatea.
Astfel, societatile care nu mai desfasoara activitate, pe durata reducerii sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor in care este redusa temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, cand programul de lucru este redus de la 5 zile la 4 zile pe saptamana.
In concluzie, numai daca sunteti in somaj tehnic puteti acorda salariatilor o indemnizatie cate nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro