Examenul de bacalaureat a iscat nenumarate temeri cu privire la numarul de someri care vor intra pe piata muncii, insa exista o situatie destul de ingrijoratoare si in ceea ce priveste numarul celor care isi termina studiile superioare si nu reusesc sa obtina un loc de munca in primele luni dupa absolvire.
Statisticile arata ca cei mai multi someri cu studii superioare sunt absolventi ai unor facultati din Bucuresti. La nivelul lunii iunie a anului in curs erau inregistrati 4.000 de someri cu diploma de licenta, locul al doilea fiind ocupat de Iasi, centru universitar care a furnizat anul acesta aproximativ 1.000 de someri cu studii superioare.
Raportul oficial intocmit de Ministerul Muncii arata ca judetele Prahova (cu Universitatea de Petrol si Gaze) si Hunedoara (cu 3 universitati de stat, la Petrosani, Deva si Hunedoara) se inscriu in topul judetelor cu cei mai multi absolventi care contribuie in mod semnificativ la cresterea ratei somajului.
Asa cum prevede legea, companiile primesc o subventie de 750 de lei lunar si sunt scutite de plata contributiei pentru somaj pentru 12 luni in cazul in care angajeaza absolventi de studii universitare. Cu toate acestea, in primele cinci luni ale anului in curs au fost angajati doar 2.540 de absolventi prin subventionarea locului de munca, dintr-un total programat de 10.290, adica doar 24%.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Medicina muncii un aliat al angajatorului