legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Acordare si decontare indemnizatie zile libere parinti daca se suspenda orele de scoala

acordare zile libereoug 147/2020zile libere parinti suspendare scoaladecontare indemnizatie zile libere
Acordare si decontare indemnizatie zile libere parinti daca se suspenda orele de scoala
Odata cu inceperea noului an scolar, in contextul actual, acordarea de zile libere pentru parinti in cazul in care se suspenda scoala si, totodata, acordarea unei indemnizatii de catre angajator pentru aceste zile libere au fost reglementate prin OUG nr. 147/2020 si prin Ordinul ANOFM nr. 593/2020.
 
Conform OUG 47/2020, dreptul privind zilele libere se acorda parintilor al caror copilul are o varsta mai mica de 12 ani sau este o persoana cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, iar copii sunt inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant, indiferent de forma de organizare a angajatorului.
 
Potrivit Ordinului ANOFM nr. 593/2020, se va acorda o indemnizatie de 75% din salariul de baza, fara a depasi 75% din salariul mediu brut pe tara, proportional cu zilele libere. 
 

Procedura plata indemnizatie zile libere angajator

 
Angajatorul efectueaza plata indemnizatiei, depune declaratiile fiscale  si achita taxele aferente, urmand ca in termen de 30 de zile de la plata impozitelor si contributiilor sociale aferente, sa se depuna si documentele de catre angajator pentru decontarea indemnizatiei pentru zile libere. 
 
Cererea ANGAJATORULUI va fi insotita de urmatoarele documente justificative:
 
  a) lista angajatilor care au beneficiat de zilele libere, precum si indemnizatia acordata pe aceasta perioada, intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 2 la prezenta procedura;
 
b) copii de pe statele de plata si pontajele din care sa reiasa acordarea indemnizatiei pentru fiecare zi libera;
 
  c) declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal al angajatorului prin care se atesta ca lista prevazuta la lit. a) contine persoanele care indeplinesc conditiile reglementate de ordonanta de urgenta, intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la prezenta procedura;
 
  d) dovada platii impozitului si contributiilor de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si a contributiei asiguratorie pentru munca aferente indemnizatiei pentru fiecare zi libera
 
Mai multe despre Ordinul 1375/2020: Model cerere si declaratie pe proprie raspundere zile libere parinti dupa inceperea scolii CLICK AICI!
 
 
Prin Ordinul 1375/2020 se aproba modelul declaratiei pe propria raspundere prevazute la art. 2 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, prevazut in Anexa nr. 2 la prezentul ordin. Detalii AICI!
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
acordare zile libereoug 147/2020zile libere parinti suspendare scoaladecontare indemnizatie zile libere

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 14 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Acordare si decontare indemnizatie zile libere parinti daca se suspenda orele de scoala Nota: 3.2 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]